Burn out klachten? Hoe zit het met je vitamine D gehalte?

23-12-2019

Burn out? En hoe zit het met je vitamine D gehalte in je bloed?

Bij een vitamine D tekort ben je moe, kan je last hebben van spier- en gewrichtspijnen, slecht slapen, lusteloosheid en depressieve gevoelens.  Het kan ook de oorzaak zijn van nachtzweten en angstige dromen in de nacht. 

Vitamine D voorkomt ziekte, speelt een belangrijke rol in je afweersysteem. Een tekort maakt je meer vatbaar voor virussen en diverse ziektes, zelfs voor diabetes, kanker etc.

Vitamine D wordt vooral aangemaakt door je lichaam onder invloed van zonlicht. De zon schijnt hier in Nederland alleen in de zomermaanden fel genoeg. Maar als je je dan insmeert met een beschermingsfactor, dan voorkom je ook dat je huid vitamine D opneemt.

Bij een vitamine D tekort ben je moe, kan je last hebben van spier- en gewrichtspijnen, kan je last hebben van slecht slapen en kan je je down en lusteloos voelen. Deze klachten horen ook allemaal bij een burn out.

Ik ben ervan overtuigd dat lichaam en geest invloed op elkaar hebben. In mijn praktijk coach ik mensen met burn-out klachten. Mijn advies aan mijn klanten met burn-out: ga ook even langs de huisarts om je bloed te laten controleren op vitamines.  Vitamine D is hierin een belangrijke (net als B12).

Het advies is om in ieder geval vanaf september vitamine D bij te gaan slikken om te voorkomen dat je halverwege de winter in de min staat. Voorjaarsmoeheid is hier een voorbeeld van... Laat je apotheker of een goede natuurwinkel adviseren over wat goed is in jouw situatie. 

Wie hebben extra risico op D-tekort?

  • Alle inwoners van Nederland die in de herfst en winter geen supplement nemen
  • (Oudere) mensen die overdag weinig buiten komen
  • Jong volwassenen die veel achter de pc zitten (en dus weinig in de zon komen, ook in de zomer)
  • Als je je insmeert met een beschermingsfactor als je de zon in gaat. Die factor voorkomt ook dat je vitamine D opneemt
  • Als je wel in de zon komt, maar een burka draagt
  • Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je vitamine D minder goed opneemt.  Ook belangrijk voor vrouwen met overgangsklachten om dit te checken. 

Burn out is een totaal plaatje van lichamelijke en mentale vitaliteit. Wanneer je doet wat niet bij je past, je beter zorgt voor anderen dan voor je zelf, niet luistert naar de signalen van je lichaam, niet toegeeft aan je behoefte aan rust en ontspanning, dan ben je een potentieeltje.... Laat het niet zo ver komen.

Advies? Neem contact met me op!  www.gerdacoacht.nl