We krijgen allemaal op z'n tijd te maken met kritiek. Soms stappen we daar gemakkelijk overheen, maar (gelukkig??) lang niet altijd. Ik schreef deze blog, omdat ik vaker deze vraag krijg in mijn praktijk: Hoe ga ik om met mensen die kritiek leveren?

Je kop in het zand steken. We kennen het allemaal wel. Je doet het als er een bepaalde situatie in je leven is waar je diep in je hart niet gelukkig mee bent, maar je wilt het liever niet aankijken.

Jan Kortie: "Is het een workshop? Een open avond? Is het een voorstelling, een meezingconcert? Is het ernst of entertainment? Het is een wat wonderlijke mix van dat alles. Het is soms een vrolijke boel, dan weer een stemmige stilte. Maar de kans is vrij groot dat je er opgewekt vandaan gaat.

Stel, je bent een tikje nerveus omdat je bent begonnen met een nieuwe baan. Je droombaan om precies te zijn. Hier had je al een hele lange tijd je zinnen op gezet en nu is het zover. Je bent super-enthousiast en je glimt van plezier.

Gek eigenlijk dat we het allemaal fantastisch vinden als iemand blij is, veel dingen kan, zich de kaas niet van het brood laat eten, enthousiast is, hard werkt en veel bereikt. Dat wordt bestempeld als positief.

Veel mensen denken zich door het leven heen en staan niet in verbinding met hun gevoel. Stress ontstaat dan ook wanneer piekergedachten zich opstapelen en er geen ruimte meer is voor vreugde en ontspanning.

Je hebt van die momenten dat je leven nadelig beïnvloedt wordt doordat het contact met iemand in je omgeving moeizaam verloopt. Jullie reageren niet goed op elkaar en de frustratie neemt de overhand. Het is moeilijk om het van je af te zetten en je zou graag willen dat het anders was.
Wat gebeurt er? Wat kan je anders doen? ...

Je hebt behoefte om jouw persoonlijke situatie / jouw hulpvraag op korte termijn te bespreken met een professioneel vertrouwenspersoon. Online coaching is laagdrempelig en je zit niet vast aan een langdurig traject. Naast coach ben ik ook counselor; dat wil zeggen dat ik samen met jou kijk naar jouw levensverhaal, om te onderzoeken hoe jouw...

Heb jij ook zo'n slechte raadgever in je leven? Of ben je het misschien zelf wel? Je weet wel, dat stemmetje dat zegt dat je het toch niet kan, dat je er maar beter niet aan kunt beginnen, dat je door de mand valt. Dat je aanstellerig bent, of saai, veel te bazig of te dik. Noem maar op....

Wanneer je als leidinggevende vooral kijkt naar een werknemer als "een poppetje dat nodig is op een bepaalde plek in de organisatie om je doelstellingen te behalen" dan loop je de kans de plank mis te slaan, omdat het er dan vooral over gaat wat deze persoon opbrengt voor jouw bedrijf/organisatie.