Wat doe jij, waardoor anderen in de war raken?

06-07-2020

Hoe jij dingen ziet en doet, is voor jou zo vanzelfsprekend. Toch kan jouw gedrag andere mensen in de war brengen.   In het geval van miscommunicatie, verwarring of irritatie heb je waarschijnlijk te maken met je blinde vlek.  Die blinde vlek, als je er zicht op krijgt,  kan het een beetje pijn doen om onder ogen te zien. Zoals Johan Cruijff al zei: Je gaat het pas zien als je het door hebt.  Die blinde vlek zegt iets over het gedrag of de omstandigheden die jij probeert te vermijden.  Het zegt ook iets over je drijfveer. Waarom je doet zoals je doet.  In mijn praktijk maak ik gebruik van het Enneagram, dat heel duidelijk maakt welk gedrag mensen laten zien.  Hieronder een overzicht van het gedrag dat ieder Enneagramtype laat zien,  waarmee hij/zij de ander in verwarring brengt en zichzelf en/of de ander te kort doet. 

Type 1., de perfectionist / hervormer

Je gaat voor kwaliteit, hebt de lat hoog, ziet altijd wat nog beter kan en hebt een duidelijke visie over hoe iets zou moeten gebeuren of er uit zou moeten zien.  Je hebt hoge normen en waarden en bent kritisch.  Als je ervanuit gaat dat anderen de dingen doen op de manier dat jij dat zou doen, kan je stuiten op weerstand.  Een andere manier hoeft niet minder te zijn. Echt niet.... Leun eens achterover en sta open voor andere wegen en bijzondere uitkomsten.  

Type 2, de Helper

Jij voelt een ander zo goed aan, zonder iets te zeggen weet jij al wat er nodig is en sta je klaar om te helpen en te (ont)zorgen.   Je bent complimenteus en hartelijk, een echt gevoelsmens.  Als jij verwacht dat  anderen aanvoelen wat jij graag wilt en wat jij nodig hebt, zonder dat je hierom hoeft te vragen, kan je van een koude kermis thuiskomen.  Voel je niet beledigd, niet iedereen heeft jouw voelsprieten...  Hier ontstaat ongenoegen, je niet gezien en niet gewaardeerd voelen.  Wees duidelijk in wat je wilt en wat niet, en nee, dat is niet egoistisch. En waardeer jezelf om je mooie capaciteiten.. 

Type 3, de succesvolle winnaar.  

Zo doelgericht als jij bent, zijn er maar weinig. Jij zorgt ervoor dat je wat bereikt en succesvol bent in je werk (of je sport, je hobby's etc...)   Daar ga jij helemaal voor en daar zet jij je voor in. Jij gaat ervoor om dingen te verbeteren en voor elkaar te krijgen.  Je ziet de weg naar het einddoel en hebt een grote motivatie om daar ook te komen.  Je bent een vechter en niet bang voor de competitie. Verwachten dat anderen hun dromen najagen met hetzelfde fanatisme als jij de jouwe najaagt, kan verwarring veroorzaken.  Mensen voelen zich dan niet gezien, opgejaagd.... Probeer een stapje terug te doen en mensen met je mee te krijgen.. 

Type 4, de romanticus. 

Jij hebt oog voor romantiek, het bijzondere, het mooie, het pure, het rauwe, het uiterste.  Van anderen verwachten dat ze jouw diepgang en gevoeligheid begrijpen en hierin mee kunnen delen  kan teleurstelling en onbegrip bij jou veroorzaken.  Het kan je gevoel van eenzaamheid versterken, het gevoel van anders zijn en je niet begrepen voelen in je emoties en gevoelens.  Maar eigenlijk wil je ook niet zijn zoals iedereen...  Het gras lijkt elders groener, maar gewoon is zo slecht nog niet. Jij bent toch wel uniek. 

Type 5, de observeerder.

Jij benadert alles vanuit kennis. Jij bent objectief, observeert, onderzoekt, overdenkt, trekt je terug, leest en komt dan pas naar buiten.  Een beslissing neem je weloverwogen en gebaseerd op feiten. Dat terwijl anderen praten over koetjes en kalfjes,  zich verliezen in emoties. Jij bent een nuchter en onafhankelijk mens die niet snel zijn emoties toont.   Daardoor kun je afstandelijk overkomen.  Wanneer je denkt dat jij je niet hoeft te mengen in de emoties en gevoelens van een ander, dan ontstaat er bij anderen verwarring. Anderen stellen wel degelijk prijs op jouw mening en willen deel uit maken van jouw (gevoels)leven. Ze willen ook graag dat jij deel uit maakt van dat van hen. Dus wees niet bang betrokken te raken en je gevoel te tonen, in plaats van alles verstandelijk te benaderen.  Laat de angst om niet te begrijpen los en ontdek dat anderen juist in verwarring raken van het feit dat jij je terugtrekt, je niet mengt,  afstand houdt.    

Type 6, de loyalist. 

Jij bent trouw aan vrienden en familie, bent een loyale collega, bent betrouwbaar en hebt altijd oog voor wat er niet deugt en jij wilt graag dat alles op de juiste manier volgens de regels gebeurt.   Als anderen eenmaal jouw vertrouwen hebben, ben jij een vriend voor het leven.  Je kijkt op tegen "hogere machten"  / autoriteiten / leraren / gezaghebbenden.  En eigenlijk ben je argwanend, of ze het wel goed met je voor hebben, of ze wel het juiste doen . Hiermee plaats je de ander onbewust op een voetstuk en hebt te hoge verwachtingen, terwijl je je zelf in de ondergeschikte rol plaatst.  Kan die ander wel voldoen aan jouw eisen om een goede autoriteitsfiguur te zijn? Sluit je ze niet bij voorbaat uit, uit wantrouwen?  Hier ontstaat verwarring, je plaatst ze op een voetstuk, waar ze zichzelf helemaal niet zien..... en waar ze ook niet aan voldoen. Zie je zelf als je eigen autoriteit, dan hoef je de ander niet te wantrouwen en op een voetstuk te zetten.  

Type 7, de Enthousiasteling. 

Het leven is te mooi om te treuren en stil te staan.  Dat vind jij.  Wanneer jij verwacht dat anderen snel over hun verdriet en moeilijkheden heen stappen, kun je op onbegrip en weerstand stuiten.  Bij tegenslag ben jij gewend niet te lang te sippen en ga je snel weer door met je leven..... Maar soms is het nodig even stil te staan, verdriet en ongemak niet onder de tafel te schuiven.   Te accepteren dat moeilijke dingen ook bij het leven horen en dat je niet overal snel doorheen kunt fladderen.  Het leven is leuk, maar niet alleen maar leuk. Neem jezelf en anderen serieus....  Er te snel overheen stappen  geeft onrust.  Onrust voel je dan bij jezelf, maar je veroorzaakt het ook bij anderen. 

Type 8, de Baas.  

Jij bent een echte leider, recht toe,  recht aan.  Geen gezeur, maar hierdoor ervaren anderen jou wel eens als de olifant in de porseleinkast.  Type ruwe bolster, blanke pit.  Je komt op voor de zwakkeren, maar bestrijdt iedereen die in jouw ogen onzin uitkraamt.   Jij zegt luid en duidelijk waar het op staat.  En dan verwacht je ook nog dat anderen zich niet beledigd voelen door jou enigszins boute en wel erg stellige manier van het verkondigen van jouw waarheid.  Tuurlijk heb je best vaak gelijk, maar wanneer je meer respect en begript toont voor de mening en gevoelens van mensen die er anders over denken,  hoef je mensen ook niet af te schrikken.... Durf kwetsbaar te zijn en je gevoel te tonen. 

Type 9, de vredestichter.   

Jij bent de meest verbindende persoon in het Enneagram. Jij kunt altijd heel goed alle kanten van een verhaal inzien. Je begrijpt iedereen en jouw kracht is om mensen bij elkaar te brengen en te zorgen voor harmonie en begrip.  Je vindt het gemakkelijker om met anderen bezig te zijn dan de aandacht op jezelf te richten.   Wanneer jij verwacht dat anderen geen behoefte hebben om naar jou te luisteren en over jouw problemen en  jouw leven te praten, doe je jezelf tekort.  Je brengt anderen in verwarring omdat je jezelf wegwimpelt.   Je laat jezelf niet echt zien door er vooral voor anderen te zijn. Toon wie je bent, wat je vindt en wat je wilt.  Ook als jij het ergens niet mee eens bent, moet je jouw standpunt niet uit het oog verliezen omwille van de anderen.  Dat schept duidelijkheid en verbinding, en je verdient respect in plaats van dat mensen je voor lief nemen.   

In mijn praktijk stimuleer ik mensen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik help ze onzekerheden te overwinnen en te staan voor zichzelf.  Je krijgt zicht op je blinde vlekken,  leert jouw positieve punten te benadrukken en jouw communicatie en assertiviteit te verbeteren. Ik maak daarbij ondermeer gebruik van het Enneagram. Interesse?

www.GerdaCoacht.nl

#Enneagram #Enneagramcoaching