Zo kun je je communicatie verbeteren

26-01-2022

We weten vaak wel wat ons stoort in de communicatie met anderen.   Bijvoorbeeld niet luisteren,  geen rekening houden met-,  super vaag zijn,  ja-maren en klagen, bemoeizuchtig, oordelend,  twijfelend, altijd de strijd aan gaan en gelijk willen hebben of juist nooit eens zeggen wat iemand nou echt vindt.   Nou ja, je kent het wel... 

Maar hoe goed ken jij jezelf?  

Wat zou JIJ willen verbeteren in je communicatie en waarom?  Herken jezelf in onderstaande omschrijvingen, gebaseerd op het Enneagram! 

  1. Van verbeterend, veroordelend en streng naar relativerend, belangstellend en open voor andere mogelijkheden.  Ligt de lat hoog bij jou en ben je perfectionistisch van aard, dan kan de keerzijde zijn dat je het moeilijk kunt begrijpen dat anderen de dingen op een andere (lees: volgens jou minder goede) manier doen.  Dit kan zich uiten in verbeterende of veroordelende communicatie.  Dit kan dan wat belerend en betweterig overkomen... 
  2. Van complimenteus, aardig, meegaand naar meer directheid en openheid (wat wil je nou echt?) Zorg je graag voor anderen,  ben je sociaal en behulpzaam en vind je het fijn om er voor anderen te zijn, dan vind je het moeilijk om je negatief uit te laten.  Je wilt de ander graag een goed gevoel geven.  Maar wat vind jij nou? Wat wil jij?  Je hebt de neiging de ander aan te moedigen maar bent niet duidelijk in wat je zelf eigenlijk wilt.  Je vindt het vervelend als mensen je niet waarderen om wat je voor ze doet.. Jouw wensen doen er toe, leer erover te communiceren. 
  3. Van ongeduldig, druk uitoefenend, resultaat- en doelgericht, naar geïnteresseerd, luisterend en inlevend   Ben je doelgericht en wil je graag presteren en iets neerzetten, dan kan je valkuil zijn dat je vergeet ook eens naast je te kijken,   in plaats van alleen maar vooruit.  Je vergeet soms je te verplaatsen in de behoeften en de mening van anderen.  Je reageert ongeduldig als anderen de boel volgens jou vertragen.  Alleen ga je snel, maar samen kom je verder! 
  4. Van drama maken en emotioneel reageren naar nuchter zijn en communiceren op basis van feiten  Je bent fijngevoelig, authentiek en hebt een andere, unieke kijk op het leven.  Je bent begaan met mens, dier en milieu en stoort je aan oppervlakkigheid van mensen. Je valkuil kan zijn dat je het gevoel hebt dat mensen je niet zien in wie je bent,  waardoor je over-emotioneel reageert.  Je kunt hierdoor mensen het gevoel geven dat ze "er ook helemaal niks van snappen" waardoor anderen in jouw buurt op eieren gaan lopen.    
  5. Van afstandelijk, vaag en geïrriteerd naar investeren in contact en delen van kennis  Je bent iemand met veel kennis en je bent graag op jezelf om dingen uit te pluizen en over dingen na te denken. Je hecht veel waarde aan zelfredzaamheid en onafhankelijkheid.   De keerzijde kan zijn dat je prikkelbaar reageert als mensen iets van je willen en je storen in je "bubbel".  Je hebt een hekel aan over-emotioneel en claimend gedrag.  Onthoud dat mensen niet kunnen ruiken wat jij bedoelt en dat mensen jouw aandacht en kennis op prijs stellen.  
  6. Van klagen en "ja maar" naar denken in mogelijkheden en verantwoordelijkheid durven nemen Je bent loyaal, een harde werker en functioneert op je best in een fijn team.  Je hebt oog voor detail maar ziet ook alle beren op de weg.  Wees niet bang om eens een risico te nemen,  heb vertrouwen in jezelf en in anderen en durf verantwoordelijkheid te nemen zodat je je niet achter anderen hoeft te verschuilen.  
  7. Van vluchtig en oppervlakkig naar meer open staan voor de behoeften van anderen.   Jij bent optimistisch van aard,  ziet veel mogelijkheden en nieuwe ideeen en houdt niet van moeilijk doen.   Je wilt genieten van het leven en je hebt de neiging problemen te bagatelliseren  . Hierdoor zie je niet altijd de behoeften van anderen waardoor zij zich niet serieus genomen voelen.  Je kunt niet alles wegwuiven.... 
  8. Van direct, uitdagend of bot naar oordeel loos luisteren en kwetsbaar durven zijn.  Je bent recht voor zijn raap en je weet wat je wilt.  Je gelooft in je eigen kracht en je hebt een hekel aan excuustruzen.  Mensen moeten jou ook vooral niet zeggen wat jij moet doen.   Je kunt zwart-wit zijn in je uitspraken.  Je manier van communiceren kan bot en aanvallend overkomen,  waardoor mensen van je schrikken. Durf kwetsbaar te zijn. 
  9. Van toegeeflijk en tolerant naar het kenbaar maken van eigen behoeften en grenzen stellend  Je bent sociaal en vredelievend,  je kunt je goed in anderen verplaatsen en je hebt een hekel aan ruzie, dat probeer je liever te voorkomen.  Je valkuil kan zijn dat je te tolerant bent en over je grenzen laat gaan omwille van de goede lieve vrede.   Durf te staan voor wat jij vindt,  laat geen misbruik van je maken.  Durf de confrontatie aan te gaan ook al is dat niet leuk voor een ander.  Zeg geen "ja"  als je eigenlijk "nee" wilt zeggen.  Dan weten mensen wat ze aan je hebben.  

Deze tips zijn gebaseerd op de negen persoonlijkheidstypes van het Enneagram.  In mijn praktijk werk ik met het Enneagram,  NLP, systemisch werk en Transactionele analyse. 

Meer weten? www.GerdaCoacht.nl