Wat triggert jou en haalt jou uit balans?

26-08-2019

Bijna niemand is altijd optimaal in balans. We hebben allemaal onze mindere momenten waardoor we op een bepaalde manier op elkaar reageren. Zelfs al ben je nog zo'n sterke persoonlijkheid, ook dan..... Want wie loopt er nou nooit tegen andere mensen aan? Soms kan je daar best veel last van hebben. 

Als je weet wat het is dat jou triggert, dan kun je er op inspelen zonder meteen emotioneel te reageren op een ander omdat die jou iets "aandoet". Weet jij van jezelf wat jou triggert?  Welke vertaalslag ben jij geneigd te maken als een ander kritiek heeft of je niet prettig benadert?

De 9 belangrijkste triggers volgens het Enneagram:

  1. Er mag op mij niets aan te merken zijn, goed is zelden goed genoeg. Ik streef naar rechtvaardigheid en integriteit. (Dus een opmerking van een ander geeft me al snel een schuldgevoel, het gevoel dat ik tekort schiet, dat ik niet goed genoeg ben)
  2. Ik zal altijd oog hebben voor een ander, zorgen voor een ander en mensen helpen. (Dus een opmerking van een ander kan mij kwetsen omdat mensen niet zien wat ik voor ze doe waardoor ik me afgewezen voel of niet gewaardeerd)
  3. Ik moet wat bereiken, ik moet wat voorstellen in mijn vak. Ik wil presteren en de beste zijn. (Dus een opmerking van een ander vertaal ik al snel dat ik gefaald heb, dat ik niets voorstel)
  4. Ik heb een rijke gevoelswereld en ben origineel en vindingrijk. Ik heb oog voor het mooie en het verdrietige in het leven. Opmerkingen van anderen geven mij vaak het gevoel dat ik niet speciaal ben, niet begrepen word en mij aanstel.
  5. Ik ben onafhankelijk, nieuwsgierig, alert, objectief, rustig en denk overal goed over na. Ik houd niet van dramatisch gedoe. Opmerkingen van anderen verwarren mij en laten mij vaak voelen dat ik dom ben, dat ik iets niet weet of kan.
  6. Ik ben iemand op wie je kunt rekenen, loyaal en betrokken en neem mijn plichten serieus. Opmerkingen van anderen bevestigen vaak mijn angst dat ik niet veilig ben, dat mensen slecht over me denken.
  7. Ik ben optimistisch, enthousiast, onbekommerd, spontaan, vrolijk, gretig, positief. Ik haal zoveel mogelijk uit het leven. Opmerkingen van anderen kunnen mij het gevoel geven dat ik tekort word gedaan, dat ik beperkt word , dat ik het niet meer in de hand heb
  8. Ik ben krachtig en sterk. Ik ga voor mijn doelen en bescherm mensen die het nodig hebben. Opmerkingen van anderen zie ik al snel als aantasting van mijn persoon, ik laat mij niet de les lezen en accepteer het niet dat een ander de macht over mij neemt.
  9. Ik ben vredelievend en harmonieus. Ik voel mij prettig als iedereen zich prettig voelt en ben gericht op anderen. Een opmerking van een ander kan mij al snel doen verlammen, mij het gevoel geven dat ik het niet goed gedaan heb, dat ik afgewezen wordt of in een conflict terecht kom.

Welke triggers herken jij? Het getuigt van moed als je dit durft te erkennen, want hoe gemakkelijk is het om naar een ander te wijzen..  Maak eens een top drie van jouw triggers. Als je in een situatie komt die onprettig aanvoelt, neem dan een pas terug. Kijk naar deze triggers en vraag je af... Wat was het nou waardoor ik uit balans raakte?  Werd mijn onzekerheid geraakt, of ging de ander werkelijk over de schreef?  Hoe reageer jij als je getriggerd wordt? Schiet je direct uit je slof, ga je in de aanval, klap je dicht, loop je ervoor weg,  of komen er tranen? In mijn coaching besteed ik aandacht aan de verschillende triggers en leer ik je daar mee om te gaan.  En hoe leer je nu op een positieve en helpende manier te reageren en voor jezelf op te komen?  En hoe ga je om met heftige reacties van anderen? 

Voor meer info klik hier