De invloed van je familiesysteem

15-12-2021

De familie waar je uit komt, de school waar je vroeger geweest bent,  de omgeving waarin je bent opgegroeid,  de autoriteiten (opvoeders, leidinggevenden, gezaghebbenden)  die een rol hebben gespeeld in je leven,  hebben allemaal invloed op hoe jij nu in het leven staat. 

Dat kan zowel positief als negatief zijn. 

Wanneer je je gedragen voelt,  durft te zeggen wat jij denkt,  niet bang bent voor wat anderen van je vinden, zelfverzekerd op je doel af gaat,  om kunt gaan met tegenslag,  niet bang bent voor emoties,  je kwetsbaar durft op te stellen,  als je je gevoelens kunt uiten, om hulp kunt vragen,  je behoeften belangrijk vindt en belangrijk maakt,  als je fouten mag maken,  als je fouten durft toe te geven,  dan heeft dat te maken met gezonde conditioneringen vanuit je jeugd. 

Ik denk dat niemand zo perfect is.   En dat is ook helemaal menselijk.   

Het kan ook zijn dat je merkt dat je struikelt over bepaalde issues in je leven.   Wanneer je vindt dat het altijd beter kan,  jezelf wegcijfert, je goed moet presteren voordat je iets voorstelt,  jezelf niet op de eerste plaats mag zetten, als je nooit mag luieren,  als je twijfelt aan jezelf,  bang bent voor het oordeel van anderen,  uit het lood geslagen bent als je een conflict met iemand hebt,  als op je tenen loopt om aan de eisen te voldoen,  altijd je woorden op een weegschaaltje legt,  als je jezelf minder belangrijk maakt dan een ander,  moeite hebt met "nee"  zeggen,  niet goed beslissingen kunt nemen,  dan liggen daar ook bepaalde conditioneringen uit je jeugd aan ten grondslag. 

Dat wat jou belemmert is meestal een automatische reactie,  een automatische manier van denken die je jezelf hebt eigen gemaakt op grond van ervaringen in het verleden. 

Had je een dominante ouder, dan heb je geleerd je aan te passen en vind je het moeilijk te vertrouwen op je eigen waarneming en je eigen kracht.  Je bent geneigd je kleiner te voelen.    Of je hebt juist geleerd veel tegengas te geven, waardoor  je over anderen heen walst.  

Had je een angstige ouder, dan heb je geleerd dat het leven niet veilig is en dat je op je hoede moet zijn.  Dat je maar beter niet te veel risico's kunt nemen.  Of je bent juist een rebel, tegendraads,  iemand die tegen alle angst in gaat, waardoor je niet meer voelt wat goed voor je is.  

Had je een afwezige ouder,  dan heb je veel zelf uit moeten vogelen.  Een afwezige ouder kan letterlijk afwezig zijn, maar ook figuurlijk. Hij / zij was er wel, maar werd teveel in beslag genomen door eigen beslommeringen. Je mist een voorbeeld over hoe je het beste met de dingen om kon gaan,  waardoor je vandaag de dag nog steeds erkenning en bevestiging zoekt.   Je hebt geleerd anderen niet lastig te vallen met jouw emoties. 

Het kan ook zijn dat je hierdoor teveel verantwoordelijkheid van anderen op je schouders neemt omdat je gewend bent veel zelf te dragen. 

De vraag is of je je bewust bent van jouw manier van denken en doen.  Of dit daadwerkelijk van jou is of dat je dit helemaal eigen hebt gemaakt en over hebt genomen, zonder er bij stil te staan.   Het is een manier van overleven en dat leg je meestal niet zo maar naast je neer.   Dat vraagt om inzicht en de wens om het anders te doen.  Wag mag je achterlaten?  Wat neem je mee?  Welke nieuwe inzichten mag je toevoegen?    

Waar het om gaat is dat je helemaal oke bent zoals je bent.  Dat je je bestaansrecht niet hoeft te verdienen. 

Dat je niet altijd keihard moet werken.  Dat je ziek mag zijn.  Dat je niet altijd een ander een plezier hoeft te doen maar ook eens aan jezelf mag denken.  Dat je je uit mag spreken.   Dat je je eigen wensen belangrijk mag maken.  Dat je rust mag nemen en niet altijd alles perfect voor elkaar hoeft te hebben. Dat je "nee"  mag zeggen,  als iets je niet bevalt.    Dat je doet wat jij graag wilt en niet wat een ander van je verlangt.  Dat je waarde niet afhangt van wat je bereikt hebt in je leven.  Dat je waarde niet afhangt van hoeveel je doet voor een ander.    Dat je fouten mag maken.  Dat je om hulp mag vragen. 

Inzicht in wie jij werkelijk bent, waar jij gelukkig van wordt.   Dit houdt indat je de moed mag hebben om af te wijken van de norm. Van hoe het tot nu toe altijd gegaan is.   

We zijn loyaal aan het systeem waar we vandaan komen.  Toch mag jij andere keuzes maken dan jouw ouders vroeger deden.   Dankbaar voor wat ze je geleerd hebben, dankbaar voor wat ze je gegeven hebben.  En tegelijkertijd met een open vizier voor wat jij juist anders wilt doen, omdat dat beter is voor jou.  Dat vergt inzicht.  Dat vergt moed. 

Wat je vaak ziet, dat als je met anderen over bepaalde issues praat,  mensen allerlei adviezen gaan geven.  Dat mensen dingen voor je invullen.  Dit doen ze vanuit hun eigen systeem en vanuit hun eigen achtergrond.   Hoe goed bedoeld dit ook is,  je kan er niet zoveel mee omdat het niet jouw eigen antwoorden zijn.  

Merk jij dat je vastloopt,  heb je last van onrust,  twijfels,  conflicten,  ben je gespannen?

Voel je je overweldigd? 

Wil je je beter leren uiten, je communicatie verbeteren,  ontdekken wat je wilt veranderen en hoe dat dan kan? 

Wil jij je eigen beslissingen nemen?  Je koers uitzetten?   Heb jij een duwtje in de rug nodig? 

Een coachtraject helpt je daarbij.  Je bent welkom!