Wat beperkt jou, en wat laat jou groeien?

13-07-2020

Als je een stap verder wilt maken:

Zullen er altijd situaties zijn die jouw angsten bevestigen. 

Wie ben ik om ....

Kan ik wel...

Zijn mensen wel voor me of wantrouwen ze mij... 

En wat als ik anderen of mezelf teleur ga stellen?

In je leven zullen er spannende situaties zijn. En als je focust op angst zul je altijd datgene zien, dat jouw angst bevestigt. 

Terwijl je diep van binnen best weet dat je meer in je mars hebt,  dat je een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt,  dat je een visie hebt, dat je je talenten hebt. 

De vraag is alleen... waarom wiebel je steeds en waarom geloof je gemakkelijker dat je niet goed genoeg bent in plaats van dat jij alle kans van slagen hebt?

Het Enneagram geeft jou inzicht in wie je bent en waarom je doet zoals je doet.  Het laat je ook zien waar jouw weg naar vooruitgang ligt. 

Waar waar wil je je aandacht op richten?

Op dat wat er fout kan gaan?  Of wil je juist geloven in je eigen kracht.

Hiervoor is nodig dat je durft te geloven in je eigen visie,  dat je weet wat je wilt bereiken, dat je weet hoe je dit kunt communiceren, dat je om weet te gaan met kritiek. En daar kan coaching heel behulpzaam bij zijn.  Jouw eigen visie.....  Staat die als een huis, of ben je gemakkelijk uit balans te brengen door de visie van een ander?  Als jij iets wilt bespreken,  hoe voorkom je dan dat je uit het veld geslagen wordt? 

Hoe goed ken jij jezelf?  Wat maakt dat jij getriggerd wordt en dat de angst het overneemt?

Angst kan je blokkeren,  vertrouwen kan je bergen laten verzetten. 

Het mooie is dat je kan kiezen voor vertrouwen. Als je weet hoe het komt dat de angst het steeds overneemt.   Dan ga je het begrijpen en kan je ervoor kiezen om er anders mee om te gaan.  Wanneer je je laat beperken door wat allemaal zou kunnen gebeuren in negatieve zin,  kom je niet verder, of ga je juist achteruit.   Maar je kunt je ook laten verleiden door de kans die jij hebt om meer te bereiken, je gelukkiger te voelen, je talenten te benutten...

Angst kan zich op veel manieren laten vermommen.   Angst om te falen herken je door keihard te werken en nog harder, tot je niet meer kan.    Angst om niet goed genoeg te zijn kan zich vermommen in perfectionisme.  Dan heb je nooit rust tot het meer dan volmaakt is en erger je je ondertussen behoorlijk aan anderen die de kantjes er maar van af lopen.  Angst om egoistisch te zijn als je je eigen wensen en behoeften op de eerste plaats zet,  kan er voor zorgen dat je jezelf verliest in het behulpzaam zijn voor anderen, waardoor je jezelf vergeet.  Wie zorgt er dan voor jou?   Angst voor afwijzing kan er voor zorgen dat je je steeds aanpast aan een ander en niet meer weet wat je zelf nou eigenlijk wilt.  Angst om zwak en kwetsbaar gevonden te worden kan ervoor zorgen dat je stevig en zelfverzekerd overkomt, terwijl je je diep van binnen lang niet zo zeker voelt en behoefte hebt aan steun en aanmoediging...  

Heb jij hulp nodig om jouw moed en jouw zelfvertrouwen aan te wakkeren,  om te weten hoe je de juiste woorden kiest in de communicatie met anderen.. te ontdekken wat jij wilt bereiken...  Hoe je steviger in je schoenen staat, juist door jezelf te waarderen in plaats van te ondermijnen, hoe je mensen met je mee krijgt,  hoe je vertrouwen groeit? En wil je stappen gaan zetten..... 

Je bent welkom. www.GerdaMunneke.nl