Wanneer je te perfectionistisch bent...

19-06-2019

Haar deur staat altijd open en toch ervaren haar medewerkers een drempel om bij haar binnen te lopen. Ze is aardig en correct, daar niet van... Maar ze is zo ontzettend kritisch en heeft altijd wat aan te merken.  Je hebt tijdens haar vakantie de afdeling draaiende gehouden en dan wordt de nadruk gelegd op dat ene dingetje dat niet helemaal goed gegaan is. Dat kan een behoorlijke domper zijn....

Wanneer je als manager erg perfectionistisch bent, dan kan het moeilijk zijn om taken te delegeren. Want als je het zelf doet, dan weet je zeker dat het precies gebeurt zoals jij het wilt. Stel je voor dat er dingen fout gaan... Maar als je overal bovenop zit, geef je het signaal af dat je je collega's niet helemaal vertrouwt en dat ze mogelijk niet goed genoeg zijn.... Met als gevolg dat ze of verkrampen en geen initiatief meer nemen, of bij zichzelf denken... Bekijk het maar., ik doe het toch nooit goed. Dat is jammer en dat is ook vast niet wat je wilt.   Wanneer medewerkers niet de kans krijgen hun capaciteiten te benutten en geen fouten mogen maken omdat jij alles onder controle wilt houden, verliezen ze het plezier en de motivatie in hun werk. Het kan ze ook verongelijkt maken omdat jij het gras voor hun voeten wegmaait. 

Bovendien kun je eenvoudigweg niet alles doen en bepalen: het risico dat het allemaal te veel wordt en je afstevent op een flinke overspannenheid of burn-out ligt dan op de loer.  Loslaten is een kunst! Wees niet te streng, wanneer is het, wanneer ben jij, goed genoeg? 

Hoewel je het nooit zo zou benoemen vind je diep in je hart dat veel collega's zich er maar gemakkelijk vanaf maken. Maar weet je...  dat voelen mensen.  Omdat je zo kritisch bent, vooral ook op jezelf, kun je vaak je eigen piekergedachten over dat wat niet goed gegaan is ook maar moeilijk van je afzetten. Je kunt het niet nalaten om op te merken wat er in jouw ogen niet goed is en hoe het beter zou kunnen. Door je kritische manier van communiceren en je opmerkingen over wat er niet goed is merk je dat je mensen een beetje afschrikt en dat is niet fijn.... Dat geeft ook weer een naar gevoel.  En dat terwijl je alleen maar de beste bedoelingen hebt... 

Heb jij last van perfectionisme? Heb jij last van dat kritische en afkeurende stemmetje in je hoofd dat zegt dat het altijd beter kan?  Vind jij ook dat je waardering moet verdienen en dat het niet snel goed genoeg is? Dat jij niet snel goed genoeg bent? 

Snak jij ook zo naar ontspanning en rust? Naar een prettigere manier van omgaan met anderen? Denk dan eens na over een coachtraject. Tijdens mijn coaching draai ik er niet omheen, maar coach ik jou intuïtief en met alle liefde om jouw patronen te leren herkennen en ze te doorbreken.  Zodat jij fijner en relaxter in het leven staat en meer los kunt laten.  Meer weten? Maak een gratis afspraak voor een kennismakingsgesprek.   Ik zie ernaar uit je te ontmoeten!