Wanneer je te maken hebt met een narcist

11-06-2020

Narcisme, het lijkt alsof steeds meer mensen hier mee te maken krijgen. Het krijgt in ieder geval steeds meer aandacht in de media.  Als je te maken hebt met iemand die echt narcistisch is, dan kun je behoorlijk aan jezelf gaan twijfelen. Je vraagt je af wat je fout hebt gedaan,  je twijfelt aan jezelf. Ben jij dan zo egoistisch, met jezelf bezig? Deugt er helemaal niks aan jou?  Dat zijn namelijk vaak de beschuldigingen die een narcist je voor de voeten gooit.  De narcist beschuldigt jou van het gedrag dat hij zelf laat zien.  Zo'n beschuldiging raakt jou diep en brengt je in verwarring.  De narcist heeft er baat bij om verwarring te scheppen. Het laatste wat jij wilt is een ander iets aandoen, en de narcist laat jou juist geloven dat jij hem of haar iets aandoet.  

Wanneer jij empatisch bent en het graag goed wilt doen voor een ander, ben je geneigd teveel de schuld op jezelf te nemen. Dat gaat vaak onbewust zo.  Je kunt de narcist niet verandern. Je kunt wel leren hoe jij hier mee om wilt gaan.  Je hebt te leren waar jij je grenzen over laat gaan. In hoeverre sta jij toe dat een ander jou slecht behandelt, en waar komt dit vandaan? 

Laat niemand misbruik maken van jouw gevoeligheid, goede bedoelingen en empathie. 

Ben je je er bewust van dat je oneerlijk behandeld wordt? Weet je wat je eraan kunt doen? Wat maakt dat je jezelf wegcijfert in plaats van jezelf op de eerste plaats te zetten? Hoeveel is de lieve vrede jou waard? 

Jezelf op de eerste plaats zetten is niet egoistisch, het is egoistisch van de ander als die van jou verwacht jouw behoeften en gevoelens weg te cijferen en jou een schuldgevoel te bezorgen als je niet doet wat in zijn straatje past. Een narcist kruist jouw pad niet voor niets, je hebt er iets van te leren. Grijp dit aan voor jezelf om sterker en weerbaarder te worden. Als je hier meer over wilt weten of hulp bij nodig hebt, stuur me dan een pb of een mail: gerdacoacht@gmail.com. Contact