Wanneer je een terugval hebt tijdens herstel van burn out

04-02-2020

Ze zit voor me.. In tranen.. en het ging juist zo goed. Mooie besluiten genomen, geleerd om grenzen aan te geven. De communicatie aan te gaan. Zich af te vragen wat ze nodig heeft. Zo trots is ze op wat ze al bereikt heeft en ook ik ben trots op haar. En nu heeft ze een terugval, komt het ooit nog goed?

En tegelijkertijd komen we bij haar valkuil uit. Zij heeft al zoveel stappen gezet. Vinkjes verdiend.  Goedkeuring verworven. In onze maatschappij hebben we de vaak de opvatting dat we zoveel mogelijk moeten DOEN om iets te verhelpen en te genezen.  Want in een burn out zitten, dat is iets waar veel mensen zich rot voor schamen. Dus zodra er weer een klein beetje energie is, gaan ze van alles DOEN om te bewijzen dat het wel weer gaat.  En juist dit houdt ze vandaan van wat er echt nodig is.  

Zo ook bij mijn client. Het gaat er niet om hoe loyaal ze is aan haar omgeving door te presteren en zo gewaardeerd te worden en een schouderklopje te verdienen. Het gaat erom hoe ze leert loyaal te zijn aan zichzelf. Niet meer "verslaafd" te zijn aan de bevestiging van haar manager, haar collega's, of zelfs van de bevestiging van mij als coach....

Jezelf voorbij lopen omdat je afhankelijk bent van de goedkeuring van andere mensen. Dit is nu juist waarmee de burn out begon.  Op haar werk bijvoorbeeld, werkte ze knetterhard, en pakte ze ook op wat anderen lieten liggen, want stel je voor dat zij de "schuld" krijgt als de boel in de soep loopt. Het zit zo diepgeworteld. En ze baalt....

Maar ik kan haar geruststellen. Het hoort erbij... Een burn out is niet van de een op andere dag gekomen en gaat ook niet van de een op andere dag voorbij. Soms zit je in een dip, en denk je dat het nooit meer goed komt.

We pakken de draad weer op, een grapje door de tranen heen. Even lachen, even relativeren.   En dan serieus voelen wat er nog zo nodig is. Waar ze nog mijn steun bij nodig heeft. 

Ken je dat ook? Het liefst wil je dat VANDAAG alles opgelost is. Gun je jezelf geen leertijd, geen hersteltijd, geen oefentijd. Vind je jezelf een watje en wordt het wel eens tijd dat het klaar is met dat softe gedoe. Baal je van jezelf. 

Juist door jezelf zo op de huid te zitten ben jij degene die jouw herstel in de weg zit. Ben je ZELF die strenge stem die zegt dat het altijd beter kan. Dat je niet goed genoeg bent. Wanneer je een burn out hebt, zit je letterlijk aan de grond.  Je hebt lange tijd sabbotage gepleegd op je gezondheid, door het willen voldoen aan de verwachtingen van anderen.  Door geen kwetsbaarheid toe te laten want dat is zwak.  Door het willen presteren en voldoen belangrijker laten zijn dan het zorgen voor jezelf. 

Burn out wil je wakker schudden.  Neem rust.  Stop met altijd alles op te willen lossen,  zeker als het niet jouw pakkie an is.  Durf toe te geven dat je niet alles weet en alles kunt en niet alles in de hand hebt. Jouw bestaansrecht hangt niet af van jouw prestaties. 

We maken elkaar gek in deze maatschappij door altijd maar te doen alsof alles goed gaat en alsof we alles onder controle hebben. 

Juist als je het masker van altijd sterk zijn af durft te zetten, kom jij als mens te voorschijn. Dat is interessant.... Wie ben jij achter dat sterke masker? Een mens van vlees en bloed, geen supermens.  Een echt mens....   Hoe aantrekkelijk is dat?  Laten we onzelf en elkaar toestaan dat we echte mensen mogen zijn, met mooie kanten en kanten die we lastig vinden.  Zodat we onszelf en daarmee anderen toestemming geven onszelf te mogen zijn. 

Als een dierbare van ons het moeilijk heeft, vinden we het meestal niet zo moeilijk om mild, opbouwend en liefdevol te zijn naar diegene. Maar voor onszelf zijn we streng en hard. Ga eens op zoek naar die milde, opbouwende en liefdevolle stem voor jezelf. Een stem die jou aanmoedigt in plaats van afkeurt.  Die stem kan je voor jezelf zijn. Door te leren jezelf opbouwend toe te spreken. Omdat jij het waard bent. Omdat je geweldig bent maar het zelf niet ziet.  Wanneer een kind alleen maar hoort wat het niet goed doet, wordt het een verdrietig, angstig en boos kind.  Dat is voor een volwassene niet anders. Wanneer jij jezelf steeds afkeurt en negatief over jezelf denkt, ontneem je jezelf de kans op groei en geluk.  

Durf daar hulp bij te vragen,  coaching om te leren dit anders te gaan doen. 

Zorgen voor jezelf is prioriteit nummer 1.  Dat je zuinig bent op je accu. Net zoals bij een elektrische auto.... als je accu leeg is, dan kan je voorlopig niet verder.  

Heb jij hulp nodig bij het herstel van je burn out? Neem de proef op de som en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.   coaching Emmeloord coach emmeloord burn out coach emmeloord omgaan met stress emmeloord angstcoach emmeloord