Wanneer ben je goed genoeg?

22-09-2021

Wanneer ben je goed genoeg?   Wanneer je goed aanvoelt wat een ander nodig heeft, kan het lastig voor je zijn om  een ander teleur te stellen en "nee" te zeggen.   Je eigen grenzen kennen en aangeven is een veel voorkomend issue bij mijn doelgroep. 

Stel..... Er wordt je enigszins dringend gevraagd iets te doen.
Je hebt eigenlijk geen tijd, je voelt je al behoorlijk opgejaagd omdat je achter de feiten aan loopt, je hebt vandaag al veel te vaak "ja" gezegd... en je bent gewoon hartstikke moe.

Maar toch hoor je jezelf binnen 1 tiende seconde zeggen.... "Ja hoor, is goed, doe ik". Nogmaals, je zegt het binnen 1 tiende seconde, of te wel... je denkt er om precies te zijn 1 tiende seconde over na. Dan zou je kunnen stellen dat het een automatisme is. Je zegt heel snel "ja" om jezelf te beschermen tegen een ongemakkelijke situatie.

Ongemakkelijke situatie vermijden

Die ongemakkelijke situatie is dat je "nee" moet zeggen op de vraag die je gesteld werd.
Wat maakt dat dit ongemakkelijk zou kunnen zijn voor je en waarom zeg je dan maar liever "ja"?

Want wat hier gebeurt is dat je de behoefte van die ander, die jou iets vraagt, belangrijker maakt dan jouw behoefte aan rust. Dat jij hierdoor in de problemen komt, vind je dus minder erg. De ander gaat voor.

Er zijn grofweg 7 verschillende redenen waarom mensen moeilijk "nee" kunnen zeggen

  1. Je voelt je zeer verantwoordelijk. Je weet niet altijd goed waar jouw verantwoordelijkheid ophoudt en waar die van een ander begint. Als een ander zijn verantwoordelijkheid niet neemt, zou het ook nog zo maar eens kunnen dat jij het uiteindelijk op je bordje krijgt.
  2. Je voelt de ander goed aan en wilt helpen. Je vindt het egoïstisch om nee te zeggen. Je bent voor velen een steun en toeverlaat en het geeft je ook een beter gevoel om te helpen.
  3. Je moet sterk zijn, je vindt het een teken van zwakte als je "nee" moet zeggen
  4. Je houdt er niet van als mensen moeilijk doen, wat een gezeur, laten we het gezellig houden, dus je doet het gewoon. Iedereen houdt van je vrolijkheid.
  5. Het voelt als "falen" als je het niet doet. Je bent bang dat mensen denken dat je je werk niet aan kunt, dat je door de mand valt, dat je de capaciteiten niet hebt om het waar te maken
  6. Als je "nee" zegt, ben je bang dat mensen je niet mogen. Dat je afgewezen wordt en er niet meer bij hoort.
  7. Als ik het niet doe, wie doet het dan? Je vindt het "not done" om een verzoek op je werk af te wimpelen. Als iedereen er nou zo mee om zou gaan, zouden we geen problemen hebben.

Als jij het moeilijk vindt om 'nee' te zeggen, dan herken je vast 1 van deze bovengenoemde redenen (of meerdere, of zelfs nog andere).
Het heeft te maken met de overtuigingen die jij hebt. Dat zijn de regels die je onbewust voor jezelf hebt opgesteld. Aan deze regels moet jij voldoen voordat je goed genoeg bent.

Strenge stem in je hoofd

Hoe praat je tegen jezelf als iets niet lukt of fout dreigt te gaan?  Ken je die strenge stem in je hoofd, een soort drilmeester die je op afkeurende toon zegt dat je het niet kan, dat je niet slim genoeg bent, dat je het weer verprutst, dat je te traag bent, dat anderen het wel beter zullen kunnen, dat je een zeurpiet bent, een zwakkeling of een bangerd.   Dat je te egoïstisch bent of dat je moeilijk doet, dat niemand je zo aardig vindt. Dit geeft een vervelend gevoel en om dit te vermijden, probeer je de strenge stem  tevreden te houden.

Als je merkt dat al die regels jou ondermijnen en jou zeker niet meer dienen is het tijd om die drilmeester een halt toe te roepen en je regels bij te stellen. Want wanneer ben jij goed genoeg? Hoeveel harder moet en kun je nog werken om goed genoeg te zijn? Hoe veel moet je zorgen voor anderen om goed genoeg te zijn?  Hoe vaak moet je over je grenzen laten gaan?  Wat moet je allemaal tolereren?  Wanneer heb je jezelf voldoende bewezen?  Wanneer ben jij goed genoeg? 

Wil je hier graag beter mee leren omgaan en gaan zorgen voor jouzelf?
Je bent welkom! Voor meer info, neem een kijkje op mijn website