Waarom doe je niet......

11-04-2022

Wanneer het tegenzit in je leven, kan dat je onzeker maken. En de verleiding kan groot zijn om dan om antwoorden te vragen bij de mensen om je heen.

Je kunt bijvoorbeeld jouw familie om advies vragen.  Maar zij zijn meestal niet neutraal ten opzichte van jou.  Zij hebben een andere visie op het/jouw  leven dan jij. 

Ook de situatie van je vriendinnen is NET even anders dan die van jou.  Wat zij zouden doen is niet wat jij perse kiest.. 

De oplossing van een ander is meestal niet passend bij jou.

Daarbij kan het ook zo zijn dat je de antwoorden van een ander belangrijk vindt, omdat je het graag goed wilt doen in de ogen van die ander.  Het - soms voorspelbare - antwoord van een ander houdt je ook in je comfortzone. 

Het is fijn om goedkeuring te hebben van anderen.  Maar.. de vraag is of je wel genoeg vertrouwt op je eigen waarneming en je eigen inzichten en of je het advies van een ander niet hoger inschat dan dat van jezelf. 

En dit is waar het om gaat..... Wat jij vindt en voelt doet er toe.  Dat mag je serieus gaan nemen.  Waarom zou je bagataliseren hoe jij je ergens over voelt? Het gaat erom te leren vertrouwen op je eigen waarneming, intuitie en ervaring.   

Ik herken dit zeer. Het zoeken naar antwoorden in je omgeving. Bevestiging nodig hebben dat je het goed ziet en goed doet. 

Het kan ook andersom.  Het lastig vinden dat iemand van wie je houdt tegenslag ervaart en het dan voor diegene willen invullen / oplossen.  Maar dat is niet echt helpen............. Als jij dingen gaat fixen voor een ander, dan wil je de controle houden en schenk je de ander -onbewust- geen vertrouwen.  Jij lost het wel op, maar daardoor blijft die ander "klein",  komt niet voor zichzelf in actie.  En dat geeft geen goed gevoel. 

De enige die jouw koers kan bepalen,  moeilijke knopen door kan hakken en andere keuzes kan maken, dat ben jij zelf.   Alleen..... het antwoord op hoe en wat laat soms een tijdje op zich wachten.. Die tijd moet je durven nemen en dat moet je kunnen verduren.  Het antwoord komt, maar je kunt het niet altijd meteen afdwingen.  

Coaching kan je bewust maken en je daardoor op weg helpen.  

Als coach ben ik onafhankelijk, open en nieuwsgierig. Nieuwsgierig in de positieve zin van het woord. Daarom stel ik je vragen. Vragen waarover je waarschijnlijk nog niet eerder hebt nagedacht.

En terwijl jij nadenkt over deze vragen, terwijl jij antwoorden probeert te formulieren, krijg je steeds meer echt contact met jezelf en zicht op wat er toe doet voor JOU.    

Wat maakt eigenlijk, dat het zo lastig is om gehoor te geven aan wat jij belangrijk vindt, wat staat je in de weg?  Wie of wat triggert jou, hoe ben je gewend te handelen en hoe zou je willen dat je zou handelen? Ben je trouw aan jezelf.. of is het belangrijker om een ander tevreden te stellen?

Het gaat om liefde en acceptatie van jezelf, en van daaruit keuzes maken. Vele van ons zijn zo gericht op anderen. Maar door met een ander bezig te zijn, hoef je je eigen issues niet aan te kijken. 

Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf is dus de sleutel.  

Op welke vraag wil jij graag reflecteren? Welke beslissing wil jij graag nemen?

Sinds kort bied ik op veler verzoek coaching aan op ZATERDAG.

Anderhalf uur de tijd voor jou, om in alle rust te reflecteren op wat zich op dit moment aandient in jouw leven.

Op zaterdag dus... Alle rust en tijd voor jezelf. Er zijn beperkt plaatsen beschikbaar. Iets voor jou?