Vertrouwen of wantrouwen?

28-08-2017

Herken jij dit? Je bent veel bezig met wat fout kan gaan en welke gevaren op de loer kunnen liggen. Je bent bedacht op alle valkuilen en risico's. Je bent geneigd te twijfelen aan je eigen kunnen en aan de oprechtheid van de ander. Je twijfelt of de ander het wel goed met je voor heeft, vooral als het een leidinggevende betreft, en je bent gericht op mogelijke dubbele boodschappen / agenda's.


Door je angst voor wat er mis kan gaan en of de ander wel oprecht en te vertrouwen is, zoek je veel bevestiging bij de mensen om je heen. Je hebt het nodig gerust gesteld te worden en kunt bij stress situaties meer waarde hechten aan de mening van iemand anders dan dat je op je eigen oordeel en gevoel af durft te gaan.

Dit maakt dat je soms veel onrust ervaart.
Je kunt erg perfectionistisch zijn of je wordt juist dwars of cynisch. Rebelleren is een vorm van protest. Het is jouw vorm van strijd tegen mogelijke bedreigingen en gevaren.

Als je eenmaal goed op je plek zit en gewaardeerd wordt, ben je uiterst loyaal en collegiaal. Je bent een betrouwbare, hardwerkende schakel in je organisatie op wie je echt kunt rekenen. Je familie, vrienden en collega's zijn heel belangrijk voor je. Je bent iemand die graag wil weten waar je aan toe bent.

Herken je je in grote lijnen in dit verhaal? Grote kans dat jij Enneagramtype 6 bent, de loyalist. Jouw uitdaging ligt in het ontwikkelen van vertrouwen. Het herwinnen van vertrouwen in je zelf, anderen en het universum. Je angsten accepteren en er vrede mee hebben dat een bepaalde mate van onzekerheid en onveiligheid bij het leven horen. Dat dit onderdeel van het leven is. Ondanks je angst toch doen!

Als je veel energie kwijt raakt aan je twijfel, onzekerheden en angsten en het je blokkeert in je leven, overweeg dan eens een aantal coachingsgesprekken. Je bent welkom! www.gerdacoacht.nl