Stel jij de wensen en behoeften van andere mensen voorop?

28-08-2017

Maak jij jezelf minder belangrijk en zien mensen jou daardoor vaak als vanzelfsprekend? Kan jij er erg verdrietig van worden als je vervolgens over het hoofd gezien wordt terwijl je belangrijke dingen doet en mensen jouw capaciteiten niet opmerken?

Ergens in je jeugd heb jij de conclusie getrokken dat het niet goed is je teveel te laten gelden en kreeg je de angst de verbondenheid te verliezen, afgescheiden te worden. Onbewust vertaalt zich dat in voelen wat de ander nodig heeft en rekening houden met iedereen. Je voelt je hoogst ongemakkelijk als de harmonie in gevaar dreigt te raken. 

Jij bent iemand die het vermogen heeft zich in te kunnen leven in ieders standpunten. Doordat je goed alle kanten van een zaak ziet, ben je een echte bemiddelaar. Je ziet wat er speelt. Je kunt heel goed opkomen voor het belang van je team, collega's, familie. Je probeert iedereen tegemoet te komen, en hebt pas veel later door dat je je eigen belangen hierbij uit het oog verliest. De ander gaat als vanzelf voor. Je bent spiritueel aangelegd en bent gevoelig voor stemmingen van de ander. Je voelt je prettig als de sfeer goed is.  Omdat je niemand tegen het hoofd wilt stoten, ben je niet altijd duidelijk in jouw standpunt en neem je niet gemakkelijk beslissingen. Je houdt opties open. Hierdoor kunnen mensen zich juist aan je ergeren of zien ze je over het hoofd.

Je bent tolerant, vriendelijk, geduldig en aardig. Je kunt goed relativeren en hebt een basisvertrouwen dat alles wel goed zal komen. Je bent attent en empatisch. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en bent trouw en zorgzaam. Je bent niet snel boos, maar áls je het bent, berg je dan maar! Je kunt heel koppig zijn, vooral als je je gedwongen voelt in een situatie waarin je (achteraf bekeken.. ) niet wilt zijn.

Als jij voor ogen hebt wat je graag wilt bereiken en je gaat er voor, dan kom je in een flow en ben je niet meer te stoppen. Je kunt dan veel voor elkaar krijgen. Je gelooft in verbondenheid en evenwaardigheid, iedereen is voor jou gelijk. Je hebt het nodig om af en toe alleen te zijn en je op te laden. Je bent mogelijk hooggevoelig (hsp).

Je krijgt stress als andere mensen twijfelen aan je goede bedoelingen of je rechtstreeks aanvallen. Bij een ruzie ben je geneigd veel begrip op te brengen voor de ander en je eigen standpunt dreigt dan ondergeschikt te worden. Herkenbaar? Dit zijn allemaal kenmerken van de bemiddelaar, Enneagramtype 9. Het Enneagram kan een hulpmiddel zijn in je ontwikkeling.

Jouw ontwikkeling ligt in dat je meer aandacht leert besteden aan je eigen behoeften. Dat jij evenveel van jezelf gaat houden als van de anderen. Je mag je steeds afvragen: is dit goed voor mij? Wil ik dit zelf of ga ik nu met de agenda van de ander mee? Volg je eigen plan, en je hoeft daarbij de ander echt niet te verliezen. Soms zul je merken dat je belangen botsen met die van een ander..., voor jou is dat iets wat je mag leren te verdragen. Leer met behulp van goede communicatie bij jezelf te bijven. Door je te richten op wat goed is voor jou, doelen te gaan stellen, en plannen te gaan maken voor je eigen leven in plaats van de ander voor te laten gaan leer je de boosheid en onbehagen die je in je kunt voelen te begrijpen en om te zetten naar daadkracht voor jezelf.

Voel jij onrust? Ben je soms down? Kun je in dit proces begeleiding gebruiken? Je bent welkom! https://www.gerdacoacht.nl