Projectie, wat is dat? Een voorbeeld.

13-12-2023

Stel, je bent een tikje nerveus omdat je bent begonnen met een nieuwe baan. Je droombaan om precies te zijn. Hier had je al een hele lange tijd je zinnen op gezet en nu is het zover. Je bent super-enthousiast en je glimt van plezier.

De eerste dag op je nieuwe werkplek ontmoet je een paar nieuwe collega's. Zij kennen het klappen van de zweep en zijn supergoed in hun werk. Je ziet hoe gemakkelijk zij contact maken, welke mooie dingen ze allemaal moeiteloos voor elkaar krijgen. Je ziet en hoort ook hoe ze met elkaar praten over het werk en schijnbaar aan een half woord genoeg hebben. Ze maken inside-grappen met elkaar en jij staat er maar een beetje bij. Jij voelt je een beetje onnozel omdat je niet alles begrijpt waar zij het over hebben. En je voelt je ineens heel klein. Je kunt alleen maar denken: hier kan ik absoluut niet aan tippen.

En weet je… die mensen hebben het eigenlijk ook wel hoog in hun bol. Wat belachelijk eigenlijk dat die ene collega op een neerbuigende manier aan jou vroeg of je wel eens hebt gehoord van dat ene computerprogramma. Kennelijk denkt ze dat je helemaal niks kan en wil ze jou even laten voelen dat zij hier de expert is. Het zijn ook helemaal geen warme en vriendelijke mensen. Ze geven je het gevoel dat je niks voorstelt. En je zag ook nog net die bedenkelijke blik van je leidinggevende, die wel heel meewarig naar jou keek. " Hier wil ik toch zeker niet bij horen? "

Dit is een beetje uitvergroot werkvoorbeeld, maar dit komt natuurlijk voor in alle groepen mensen. In families, bij sportverenigingen, bij opleidingen en zelfs binnen vriendengroepen.

Projectie is een afweermechanisme. Want wat er eigenlijk aan de hand is, is dat je onzeker bent. Maar je legt de oorzaak buiten jezelf. Het ligt aan de anderen, die jou niet serieus nemen, die denken dat jij het niet kan. Het zijn die anderen die helemaal niet bij jou passen, die rotopmerkingen maken, die het hoog in hun bol hebben etc. 

En je gaat geloven in je eigen verhaal.

Hierdoor krijgen heel veel nieuwe initiatieven in jouw leven geen eerlijke kans en het belemmert jezelf enorm.

Projectie is #invullen wat een ander van jou denkt (niet positief) en hieruit je conclusies trekken, met een negatief gevolg voor jezelf, maar het kan ook een negatief gevolg voor de ander hebben, omdat jij onterecht een oordeel over de ander velt.

Projectie is het ' zie je nou wel ' gevoel. Zie je nou wel dat ik het niet kan, er niet bij hoor etc.

Projectie is het gevolg van onzekerheid. #Projectie zorgt ervoor dat je niet de kansen benut die je zou kunnen benutten. Het kan er voor zorgen dat je je gedraagt op een manier die jou niet verder helpt. Het kan er ook voor zorgen dat relaties met anderen moeizaam verlopen.

Projectie belemmert je in je werk, in je persoonlijke groei en in je welbevinden.

Ben jij je bewust van jouw projecties? Welk verhaal vertel jij aan jezelf? Wat vul jij in wat anderen over jou denken? Wat vul jij in hoe jij je moet gedragen om goed genoeg te zijn?

Als je hier inzicht in wilt krijgen en wilt leren hoe jij hier mee om kunt gaan, boek dan een sessie in mijn praktijk.

Je bent welkom!