Praktijkcasus Enneagram type 7, de levensgenieter

28-06-2018

Marian heeft last van stress, ze is overbelast. Ze heeft veel verplichtingen en heeft het gevoel muurvast te zitten . Ze vindt het moeilijk om "nee" te zeggen. Ze voelt zich somber. Marian is normaal gesproken een rasechte optimist. Meestal is zij opgewekt en energiek. Ze vindt alles leuk en wil ook alles meemaken. Ze ziet overal kansen en is een snelle denker. Ze is altijd in de weer, ze heeft ideeën genoeg, en het is niets voor haar om in de put te zitten. Ze merkt dat het steeds moeilijker voor haar wordt zich ergens toe te zetten en projecten af te maken.

Marian spreekt een coachtraject af en we gaan onderzoeken waar haar overbelasting vandaan komt en wat ze hieraan kan doen.

Marian ontdekt dat ze door haar enthousiasme meer belooft dan ze waar kan maken. Daarbij is ze ook nog snel afgeleid, erg druk in haar hoofd en snel verveeld. Door steeds van het een in het ander te gaan, staat ze helemaal niet stil bij zichzelf en hoe het echt met haar gaat. Ze wil niks missen en wil het leven voluit leven. Bij nare en verdrietige dingen staat ze liever niet te lang stil.

We zijn een paar maanden verder. In de afgelopen periode heeft Marian met vallen en opstaan geleerd niet overal "ja" op te zeggen en eerst goed na te denken wat ze ermee wil bereiken voordat ze zich ergens in stort. Ze is in gaan zien dat haar verlangen naar plezier een vlucht is om stil te staan bij moeilijkheden en verdriet. Ze accepteert hoe langer hoe meer dat ook moeilijke dingen bij het leven horen en gaat dit niet meer zo uit de weg. Door betere keuzes te maken ervaart ze meer rust, heeft ze meer diepgang in haar contacten en verbeteren haar relaties. Ze ervaart ook meer voldoening in haar werk en geniet intenser van de dingen.

Ze heeft ontdekt dat ze soms de angst heeft niet goed genoeg te zijn en is hier mee aan de slag gegaan. Marian is nog steeds een enthousiaste levensgenieter maar heeft geleerd prioriteiten te stellen, stil te staan bij haar gevoelens. Ze is beter in balans. 

Als het op je werk niet helemaal loopt zoals je graag zou willen, durf dan af en toe eens in de spiegel te kijken. Hoe sta je er zelf in, hoe is je houding, wat denk je over jezelf en de ander? Sta jij er voor open naar jezelf te kijken en hier iets mee te doen? Dat is de eerste stap voor verbetering.

www.gerdacoacht.nl