Piekeren helpt niet, wist je al lang, (DUH!!!)

01-12-2022

Vandaag was ik voor het eerst op een training. En daar zat ik, te midden van psychologen en GGZ psychiaters met een indrukwekkende staat van dienst. Tussen mensen met dubbele universitaire studies in hun pocket.  En even, heel even, voelde ik mij klein. Ik voelde mij weer dat kleine, niet zo weerbare meisje van vroeger, dat dacht dat anderen het wel beter zouden weten en beter zouden kunnen dan ik.

Heel, heel even vroeg ik mij af wat ik deed op deze plek, in deze training. Deze mensen doen toch echt "serieuze" dingen en zijn echt (dubbel) hoog opgeleid.

Ken jij dat ook? Dat jouw gedachten met jouw aan de haal gaan op een niet heel prettige manier?  Geheel ten onrechte, in het vergelijken met anderen doe je jezelf letterlijk geen recht. Deze angst zou reden KUNNEN zijn om helemaal maar niet aan zo'n training te beginnen.

Deze vraag is heel interessant: Doe jij dingen niet, omdat je bang bent dat je het niet kan? Of doe je het niet, omdat je bang bent je niet op je gemak te voelen? En wat kost je dat? Gelukkig kan ik mijzelf tegenwoordig heel goed herpakken en bemoedigen. Ik lach een beetje om mijzelf dat ik me toch weer even klein voelde en ik stel mijzelf gerust. EN het is voor mij vandaag in het hier en nu geen reden om er dan maar niet meer aan te beginnen. Dat betekent dat ik bereid ben om deze gevoelens van ongemak te accepteren. Dat brengt me veel. Dat brengt me groei. Dat brengt me vertrouwen.  Ik heb geleerd dat onprettige gevoelens er altijd zullen zijn en ik heb er mee leren dealen. Wil jij dat ook?

Vandaag merkte ik ook weer dat iedereen, ongeacht opleiding en ervaring, worstelt met dit soort issues. Wanneer ben je ooit goed genoeg, wanneer hoef je je niet meer te vergelijken met anderen, wanneer kun je voor je waarde gaan staan en wanneer is het niet meer nodig om jezelf te moeten bewijzen?

In de opleiding die ik vandaag deed leerde ik dat piekeren niet helpt. Wist jij natuurlijk ook al wel. Piekeren is een afleidingsmanoeuvre, het houdt je weg van je geluk.  Piekeren kan verslavend zijn. Natuurlijk kent iedereen moeilijkheden en onzekerheden  in het leven, en is het niet altijd simpel om dan maar niet meer te piekeren.

Als jij in plaats van jouw grootste criticus jouw grootste supporter wilt worden, dan ben je van harte welkom in mijn praktijk om te bouwen aan jouw vertrouwen en kansen te gaan benutten.  Meer weten?  www.GerdaCoacht.nl