Nooit goed genoeg?

04-06-2018

Monica volgt voor haar werk een studie Personeelsmanagement. Onderdeel van haar studie is het maken van een scriptie waarmee ze beleid maakt over het opzetten van functioneringsgesprekken op haar werk. De deadline is over twee weken. Monica ligt er wakker van. Ze is onrustig en kan zich niet ontspannen. Ze gunt zich geen tijd voor een avondje sporten of een dagje weg met een vriendin. Steeds pakt ze het lijstje erbij waarop staat waaraan de scriptie moet voldoen. Uren en dagen heeft ze er al in zitten.

Monica twijfelt aan zichzelf. Heb ik wel genoeg capaciteiten in huis, genoeg kennis om deze klus aan te kunnen? Ze is bang voor het oordeel van de anderen, waardoor ze haar scriptie maar blijft verbeteren, en steeds maar blijft herschrijven. Dit kost enorm veel energie.

Monica verbaast zich over haar studiegenoten die al lang klaar zijn met hun opdrachten. Ze ziet dat een collega-student gewoon een nietje door haar scriptie gedaan heeft en dan staan er ook nog eens een heleboel typefouten in. Hoe kan je nou zo de kantjes er vanaf lopen? Zo lever je toch een scriptie niet in? Gewoon met een nietje er door... en al die spelfouten... En dan zul je zien dat ze straks nog een goed cijfer haalt ook. Terwijl Monica er zoveel uren in gestoken heeft en het er bij haar uit ziet om door een ringetje te halen. Monica ergert zich so wie so erg aan de gemakzuchtigheid van heel veel mensen in haar omgeving. Op Monica kun je altijd rekenen, ze zegt niet snel nee, en daardoor wordt de hoeveelheid werk op haar bordje groter en groter. Ze blijft netjes en aardig, maar soms kookt ze van binnen. Ze heeft ook steeds vaker last van hoofdpijn..

Een enkele keer barst de bom, dan kan Monica erg boos worden. Ze zegt dan de dingen op de verkeerde manier en altijd bekruipt haar daarna het gevoel van schaamte en spijt.. Hoe heeft ze zich zo kunnen laten gaan... Thuis is ze dan ook niet altijd even gezellig.

Hoe fijn zou het zijn als Monica zich meer kon ontspannen en zichzelf goed genoeg zou vinden.... Dat ze tevreden kon zijn met een 7 en dat het niet altijd een 10 hoeft te zijn. Dat ze fijn en relaxt samen zou kunnen werken met anderen. Dat ze dingen aan anderen over zou kunnen laten..... Monica zou willen dat mensen haar zien in al haar moeite en al haar werk. Eigenlijk hoopt ze zo liefde en waardering te verdienen.

Herken jij iets van jezelf in het verhaal van Monica? Speelt perfectionisme jou parten?

Tips voor verbetering:

Vraag jezelf een paar keer per dag af:

  • hoe vaak per dag je jezelf onbewust kritisch toespreekt en hoe hoog de eisen zijn die je aan je zelf stelt
  • welke invloed dit heeft op je contact met anderen
  • wat voor gevoel jij jezelf bezorgt als je steeds kritisch op jezelf bent
  • of het reëel is wat je denkt......

In mijn praktijk coach ik regelmatig mensen die worstelen met perfectionisme, onzekerheid, betere communicatie, hooggevoeligheid. Tegenwoordig is er bij veel werkgevers opleidingsbudget beschikbaar voor coachtrajecten. Meer info? www.gerdacoacht.nl/tarieven