Negen redenen om de hulp van een coach in te schakelen volgens het Enneagram

16-09-2019
  1. Jij bent betrouwbaar, houd je aan de afspraken, levert kwaliteit.  Je zorgt ervoor dat de dingen goed gebeuren.  Logisch toch?  Je wilt niet dat anderen iets op je aan te merken hebben en dat komt ook eigenlijk nooit voor.  Je kunt je dan ook enorm opvreten als anderen er maar met de pet naar gooien.  En jij met de gebakken peren zit.  Hoe is het mogelijk dat anderen niet zien dat dingen niet goed gaan? Jij wilt dat verbeteren, komt niet meer tot rust, je dreigt je zelfbeheersing te verliezen maar dat wil je niet... De spanning stapelt zich op en je slaapt slecht en hebt last van hoofdpijn.  Eerlijk gezegd zou je willen dat het allemaal wat relaxter en gemakkelijker zou zijn in je leven.  Maar hoe dan .... 

  2. Je bent een sociaal en empathisch mens. Je vindt het heerlijk om van betekenis te zijn voor anderen en helpt mensen graag verder. Je deur staat ook altijd open. Je bent een warm en gevoelig mens en je bent een echte steun- en toeverlaat.  Je kunt goed organiseren en regelt graag.  Je ziet als het ware wat anderen nodig hebben, nog voor ze het zelf in de gaten hebben.  Maar je hebt het al vaker meegemaakt... jij helpt mensen maar krijgt stank voor dank. Het doet pijn als je hulp niet wordt gezien of gewaardeerd.  Dat maakt je verdrietig en soms ook heel boos.  Je wilt niet zeuren maar je lichaam geeft signalen af.  Dat het genoeg is bijvoorbeeld, dat jij ook belangrijk bent.  Wie ziet jou? 

  3. Je bent succesvol in je werk, maar soms lopen de dingen minder rooskleurig dan ze lijken. Stel dat je faalt.... Je gooit er nog maar weer een schepje bovenop, want van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan en je wilt toch ook nog wel wat voorstellen in je leven.....  Je wordt ongeduldig als mensen je ophouden met hun gezeur en futiliteiten.  Je vraagt eerlijk gezegd soms echt teveel van jezelf. Je gezondheid gaat achteruit en de kwaliteit van je relaties ook. Je hebt ook zo weinig tijd..... 
  4. Je bent emotioneel, gevoelig, en maakt je boos over onrecht. Meer dan anderen...  Waarom moet iedereen zo nodig meer, duurder? Dat gaat ten koste van het echte, dat waar het allemaal om draait.  Het is lastig dat mensen jou vaak niet begrijpen. Jij  bent creatief, gevoelig, zit anders in elkaar dan anderen.  Dat is soms best een eenzaam bestaan.  Enerzijds wil je ook niet anders, Anderzijds....  Als je het banale niet zo zou afschuwen, wat zou dat dan betekenen voor je relaties? Je hebt iemand nodig die je echt ziet en begrijpt en je weer op de rit helpt.
  5. Je bent een analytisch persoon, kennisgericht, rustig en observerend. Je raakt geïrriteerd van mensen die je teveel claimen en vindt emoties vaak ingewikkeld. Hierdoor vinden mensen je soms afstandelijk en dat maakt contact moeilijk voor je.
  6. Je bent een echte teamplayer en je maakt je zorgen of anderen je wel goed genoeg vinden. Je bent bang om door de mand te vallen en ziet veel beren op de weg. Je angst neemt de overhand waardoor je stagneert.
  7. Je bent een enthousiasteling. Je houdt er niet van dat het leven saai is.  Je wilt je niet laten beperken. Met al je 1001 ideeën en tomeloze optimisme wil je meer dan je aankunt. Je krijgt problemen als je het allemaal niet waar kunt maken.  Je vindt het lastig om te kiezen. Je wilt niemand tegen je in het harnas jagen. Je krijgt stress.  Je verliest je zelfbeheersing.
  8. Je bent sterk en krachtig en door je directheid botsen mensen tegen je aan. Je staat jezelf geen moment van zwakte toe maar ook jij kent perioden van verdriet en onzekerheid, al geloof je het zelf eigenlijk niet.
  9. Omdat je het voor iedereen graag goed wilt doen en je je heerlijk voelt als anderen tevreden zijn, raak je in de stress als je met conflicten in aanraking komt. Je gaat denken voor anderen en probeert niemand tegen de haren in te strijken. Je vindt het moeilijk om voor jezelf te kiezen en raakt jezelf kwijt in besluiteloosheid. Je voelt je down en moe.

Het Enneagram is een eeuwenoud persoonlijkheidsmodel dat heel veel blootlegt over wie jij bent en wat jouw drijfveren zijn. Het mooie is dat het enneagram jou ook inzichten geeft in de weg die je kunt bewandelen om te groeien en weer in balans te zijn.

Wil je weten hoe jij met jouw stresspunten om kunt leren gaan en vind je jezelf de moeite waard om hier aandacht aan te besteden?

Neem dan eens een kijkje op mijn website