Jezelf met anderen vergelijken is een slecht idee

25-09-2019

Vandaag trapte ik weer in een oude valkuil. Mijzelf vergelijken met anderen die het beter voor elkaar lijken te hebben dan ik. Wat kun je je dan slecht voelen... Op mijn coach-opleiding noemden we dat "de ik - min " positie. Of te wel... ik ben minder dan jij, jij bent meer dan ik.

"ik - min"  gaat over hoe mensen zichzelf naar beneden halen, ten onrechte. En anderen op een voetstuk plaatsen, ook ten onrechte. Hoe dat aan alle kanten blokkeert. Hoe je vooral ook jezelf blokkeert en hoe jammer dat is van al je mogelijkheden. Hoe je jezelf juist daarmee kansen op geluk ontzegt, kansen om te groeien als mens.

Wanneer ik in die valkuil stap, kom ik geheid in een negatieve spiraal. De moed zakt in mijn schoenen. Ik word ongeduldig omdat er dingen niet zijn zoals ik het graag zou willen.... Kortom... ik vergeet te kijken naar wat ik allemaal WEL kan, wie ik WEL ben, welke talenten ik tot mijn beschikking heb en wat ik allemaal WEL bereikt heb en ook wat ik NU al beteken voor anderen, zowel met mijn werk als in mijn verdere leven. En ik vergeet dan ook te kijken naar alle dingen die volop aanwezig zijn in mijn leven om dankbaar voor te zijn. Gelukkig heb ik het inmiddels razendsnel in de gaten als ik in die oude valkuil stap en sta ik mezelf niet meer toe me minder te voelen, eenvoudigweg omdat ik weet dat dat niet waar is. 

Door Social Media is het wel heel gemakkelijk om in deze valkuilen te stappen. We roepen allemaal op LinkedIn en Facebook wat we bereikt hebben, waar we goed in zijn. En eerlijk is eerlijk, ik doe er zelf ook regelmatig aan mee.

Als je een bedrijf hebt, is dat ook een manier om de aandacht op jezelf te vestigen. Want hoe weten de mensen anders wat je te bieden hebt en wat je voor ze kunt betekenen?

Maar het lijkt hierdoor ook wel dat je niet snel goed genoeg bent. Dat het een tegen elkaar opbieden is. Dat je niet snel goed genoeg, bijdehand genoeg, intelligent genoeg, succesvol genoeg bent. Ook in mijn praktijk kom ik het regelmatig tegen. Mensen die zichzelf te kort doen door zichzelf in de "ik - min" positie te plaatsen. Omdat er dingen niet goed gaan in hun leven. Omdat ze zichzelf niet staande kunnen houden op hun werk in periodes van veel stress. Omdat ze vinden dat ze falen of bang zijn om te falen. Omdat ze in een conflict beland zijn.

Wanneer ben je goed genoeg? Als je die promotie gemaakt hebt? Die studie hebt afgerond? Als je nooit een fout maakt en altijd voor iedereen klaar staat? Als je 100 vrienden hebt? Als je alleen maar succes hebt?

Je hoeft jezelf niet te bewijzen. In plaats daarvan kun je jezelf een DIENST bewijzen door te onderzoeken waar jij goed in bent, wat je allemaal al goed doet. En ook... wat vind ik moeilijk, waar struikel ik steeds over, en hoe kan ik leren hier beter mee om te gaan? Zodat ik relaxt en zeker van mijn zaak kan zijn en met vertrouwen en acceptatie in het leven kan staan.... Dat is waar mijn werk over gaat.  Net zoals ik mijzelf geluk gun en verder wil komen in mijn leven, gun ik dat ook aan anderen. En daar zet ik me met hart en ziel voor in. 

Fijne dag allemaal en geniet van wat er allemaal goed gaat!