Je bent, uiteindelijk, nooit in staat de verantwoordelijkheden van een ander op je schouders te nemen 

14-09-2020

Je bent, uiteindelijk, nooit in staat de verantwoordelijkheden van een ander op je schouders te nemen. En dat is ook niet de bedoeling. Verantwoordelijkheden van een ander, dus. Waar die ander zelf geen verantwoordelijkheid voor neemt, en dat hoeft ook niet, want jij doet het immers wel..


Wanneer je door blijft gaan met dingen op te lossen voor een ander,  houd je het probleem in stand en knap je zelf uiteindelijk af, of brand je op.

Mensen die denken alles op te moeten lossen en zichzelf hierbij vergeten, krijgen uiteindelijk altijd wroeging.

Zich verantwoordelijk voelen voor alle problemen, ook als het niet eens hun eigen problemen zijn. Denken dat als zij het niet oplossen, dat het dan niet goed komt. 

Angst voor boosheid

De oorzaak? Deze mensen hebben vaak problemen met boosheid.

Het kan zijn dat je bang bent om de boosheid van anderen over je heen te krijgen. Als jij het niet doet, een grens trekt, voor jezelf opkomt.... Wat krijg je dan over je heen?

Dus ben je verdraagzaam, zo ben je ook opgevoed. Je hebt veel begrip voor anderen.  Ziet wat er nodig is. Je doet liever een beetje water bij de wijn, wat heb je nou aan conflicten? Je doet je best om de harmonie / lieve vrede te bewaren. Dat je jezelf desnoods een beetje wegcijfert, nog wat harder loopt, vind je niet meer dan normaal. Bovendien, je helpt graag...

Het is alleen zo jammer dat anderen zo egoïstisch zijn ...... Je ergert je aan mensen die alleen maar aan zichzelf denken. Daar kan je je zo over opwinden dat het je veel energie kost.

Jij bent niet belangrijk?

Ook dit zegt iets over het omgaan met boosheid. Wat maakt dat je die boosheid / irritatie naar die mensen inslikt? Dat je je grenzen niet aangeeft? Dat je accepteert dat andere mensen wel goed voor zichzelf zorgen en jij niet?

Wat maakt dat je jezelf niet op de eerste plaats durft te zetten?

Precies, weer die angst voor boosheid. Angst om egoïstisch gevonden te worden. Angst om niet goed genoeg te zijn. Angst om teveel op de voorgrond te zijn. Afgekeurd te worden. Er niet bij te horen.

Boosheid niet herkennen of negeren

Je negeert ook je eigen boosheid. Want wat gebeurt er als jij jouw boosheid toelaat?  In jouw boosheid zit jouw kracht. Vooral als je een slimme en constructieve manier vindt om met jouw boosheid om te gaan.

Je kunt leren om die boosheid te gaan (h)erkennen. Wanneer je irritaties inslikt en er komt steeds wat bij, dan wordt het een gevaarlijk explosief bommetje.

Als er dan nog meer ergernissen bij komen, is het ontploffingsgevaar / kans op woede-uitbarsting heel groot. Met alle gevolgen van dien.

Boosheid kan ook naar binnen slaan. Daar geeft het allerlei ongewenste effecten als angst, stress, negativiteit en onzekerheid. Dan ga je op je tenen lopen om jezelf maar te bewijzen. Dat houd je ook niet eeuwig vol....

Door te weten wat je wilt, wat je wenst

Door te weten wat je niet (meer) wilt en hoe je begrenst

Door te leren hoe je dit kunt (h)erkennen

Door te leren hoe je je communicatie zo kunt veranderen dat je dit op een positieve en effectieve manier kunt uiten

Verbeter jij je relaties, zowel zakelijk als prive. Krijg je vaker wat jij wilt. En zit je beter in je vel, sta je steviger in je schoenen.

Als jij niet voor jezelf zorgt, wie dan wel?

Meer weten?  Zicht krijgen op jouw situatie?

In een tafelsessie heb je de kans om jouw dilemma uit je hoofd,  op de tafel te leggen. Ben je benieuwd hoe dat gaat? Kijk dan naar het filmpje op de volgende link:.  https://www.linkedin.com/posts/gerda-munneke-%E2%98%AF-636b1413_www-tafelopstellingen-activity-6708742686800719872-4AX8

Het geeft je inzicht in je opties. Je kansen. Je mogelijkheden en je onmogelijkheden. Het laat je zien wat je over het hoofd ziet. Waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had.

Door het op een afstandje te gaan bekijken, schep je lucht.

Wil jij ook jouw dilemma uit je hoofd, op de tafel?  Neem contact met me op voor een afspraak.