Wanneer jouw eigen agenda doorschuift bij het helpen van anderen

28-01-2020

Hoeveel tijd per dag besteed jij aan dat wat voor jou belangrijk is en wat jou dient? Voordat je het weet, heb je van alles en nog wat gedaan, maar lijkt het of je niet verder gekomen bent.   

Herken je deze voorbeelden?

1. Je schiet je collega te hulp, die in paniek bij jou komt met een klus die hij niet overziet. Je helpt graag, maar je voelt je gaandeweg steeds meer opgejaagd omdat je gaat beseffen dat je nu zelf in tijdnood komt.

2. Je klant belt je op het laatste moment dat hij morgen om 9.00 uur met jou om tafel wil zitten, maar dan moet jij van alles verzetten. Je hebt je agenda namelijk al vol staan. Maar omdat je je klant niet teleur wilt stellen, ga je als een gek van alles regelen om het voor elkaar te krijgen.  

3. Je opent je mailbox en ziet een verzoek om advies. Je schrijft goed en je helpt graag, en voor je het weet heb je een heel voorstel geschreven met bijbehorende tips  als antwoord op de vraag die je las in de mail. Het geeft je een goed gevoel een ander te kunnen helpen en je bent trots op wat je aangeleverd hebt. Maar inmiddels is alweer een paar uur van jouw productieve dag voorbij. En zijn jou wezenlijke taken nog onaangeroerd. En besluit je om je vrije dag dan maar door te schuiven naar volgende week.

"Wat belangrijk is, is zelden dringend en wat dringend is, is zelden belangrijk" - Dwight Eisenhower

Stel jezelf regelmatig de vraag: Zou IK me hier eigenlijk wel mee bezig moeten houden? En als dat zo is, zou dat dan wel NU moeten?

Veel mensen zijn ontzettend druk, maar komen toch niet toe aan wat er voor hen echt toe doet. Het is altijd interessant uit te zoeken waar dit vandaan komt. 

Wanneer je te vaak achter de feiten aan loopt, is het gevolg dat je je onrustig voelt, gejaagd bent, je somber voelt.  Dat je op een gegeven moment een heel slecht gevoel krijgt omdat jij en jouw prioriteiten, jouw welbevinden steeds niet aan bod komen.  De kans dat je dan minder gezellig gaat reageren op je omgeving ligt dan op de loer. 

Als je je te vaak aanpast aan wat anderen nodig hebben levert je dat stress op. En als je merkt dat jij hierdoor stil staat, geeft dat een gevoel van ontevredenheid.  

Als jij weet wat jij wilt, kun je je kompas daar op instellen. Soms ontbreekt het je aan inzicht, overzicht of moed om op je eigen kompas af te gaan. 

Wanneer je je gemakkelijk voor andermans karretje laat spannen is dat wel heel aardig, maar niet heel handig.  Je hoeft het niet voor iedereen op te lossen.  Weet wat er toe doet voor jou.  Weet wat waar hoort.   Misschien vind je het moeilijk jezelf op de eerste plaats te zetten.  Is het lastig voor je om "nee" te zeggen tegen een verzoek.  Heb je het zelfs al gedaan voor je er erg in hebt. 

Je eigen prioriteiten kennen en op de eerste plaats zetten.  Jouw talenten durven benutten.  Je niet af laten leiden.  Kansen durven pakken. Je niet verschuilen achter andermans zaken zodat je niet doet wat je te doen staat. Niet bang zijn om fouten te maken. 

Ken je het gevoel van opgejaagdheid, somberheid en stress omdat je dit niet voor elkaar krijgt? En wil je hier vanaf? Neem de proef op de som en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend proefgesprek