Ik denk, dat hij denkt dat.......

17-12-2021

Projecteren wil zeggen dat je denkt, dat iemand iets over jou denkt of van jou vindt, terwijl je dat helemaal niet zeker weet.  


We projecteren er wat op af met elkaar. 

Je moet niet altijd alles geloven wat je denkt.

Het hangt er vanaf wat jij denkt over jezelf. Dat denk je bevestigd te zien in de manier hoe anderen jou behandelen. Dat is de bron van een hoop frustraties en verstoorde verhoudingen.  Omdat je denkt, dat hij denkt dat....... Vul je in hoe een ander in elkaar steekt en hoe een ander tegen jou aankijkt.  Je doet verkeerde aannames.  Waar je in gaat geloven.  En dit brengt je meestal niet zoveel goeds.  De ander staat met 1-0 achter.  En jullie verstandhouding lijdt hieronder.  

Of het wordt een self fulfilling prophecy:  Omdat je denkt dat iets zo is,  benader je een ander op zo'n manier, dat je ook de uitkomst krijgt van die (negatieve) gedachten.  Het maakt zo veel uit of je iemand met  vertrouwen of met wantrouwen benadert.... 

De oplossing is?  Wees alert op je manier van denken.  Wat denk je allemaal?  Hoe kun je weten dat het waar is wat je denkt? In hoeverre heeft het met jouzelf te maken? 

Leer duidelijk en professioneel te zijn in je communicatie.  

Dit betekent over je projectie heen stappen, geen aannames doen en alles uitspreken.   Blijf het gesprek aangaan.  Elke keer weer.   Stel je vragen.  Benoem je gevoelens.  Vraag om feedback.  Zorg dat er duidelijkheid is. Wijs niet naar een ander maar leer vanuit jezelf te praten. 

Praat met elkaar in gelijkwaardigheid. ......   De een staat niet boven de ander.   Dit heb je in de hand door te werken aan je manier van communiceren.

Merk je dat dit lastig voor je is, bijvoorbeeld omdat je vanuit het verleden situaties hebt meegemaakt waardoor je vandaag de dag gemakkelijk getriggerd wordt?   Kijk voor meer info op mijn website