Ik ben oke, jij bent oke

07-07-2022

Wanneer je een ander even belangrijk vindt als jezelf, dan wil je conflicten oplossen zonder dat het ten koste gaat van de ander, maar ook zonder dat het ten koste gaat van jezelf. 

Ik ben oke, jij bent oke.

Bovenstaande uitspraak komt uit de transactionele analyse. Het gaat over hoe jij je verhoudt tot een ander.

Het is mooi, wanneer we op een volwassen manier met elkaar om kunnen gaan.   Een volwassen manier van communiceren is wanneer je kunt zeggen wat iets met je doet, wat je wensen zijn, wat je grenzen zijn zonder een ander te beschuldigen of met de vinger te wijzen.

Dat is ook een hele kunst. 

Mensen die bang zijn om fouten te maken of afgewezen te worden, vinden het vaak lastig om op een volwassen manier voor hun behoeften op te komen.  Dan maak je jezelf kleiner (minder oke) en een ander groter (die ander is meer oke dan jij). 

Mensen die een grote drive hebben, resultaat- en doelgericht zijn, kunnen de neiging hebben "het beter te weten en over een ander heen te walsen".  Dan maak je jezelf groter en de ander kleiner.  Jij bent oke, de ander is minder oke. 

Maar ook uit onzekerheid over jezelf kun je de neiging hebben je teveel te bemoeien met anderen, teveel taken op je bordje te nemen, waardoor anderen denken dat je alles wilt bepalen. 

Deze energie is voelbaar.  Je merkt het als iemand zich boven jou stelt of zich minderwaardig voelt. Je hoort het in het taalgebruik.  In de klank van de stem.  En het ene gedrag lokt daarbij ook nog eens het andere uit. 

Hierover gaat transactionele analyse. Het geeft je inzicht in jouw houding en de interactie met anderen die daaruit voortvloeit.  En niet alleen dat, belangrijker is nog dat je leert hoe je invloed kunt uitoefenen om op een volwassen manier met elkaar te communiceren. Dat is bevordelijk voor de kwaliteit van de relatie met de mensen om je heen.  Hiervoor kan het nodig zijn te werken aan je basisvertrouwen, te leren wat jij belangrijk vindt en wat je wilt.  

Meer over weten?

Je bent welkom! GerdaCoacht.nl