Ik ben oke, jij bent oke

07-07-2022

Ik ben oke, jij bent oke.

Bovenstaande uitspraak komt uit de transactionele analyse. Het gaat over hoe jij je verhoudt tot een ander.

Hoe we ons opstellen ten opzichte van anderen, heeft zijn oorsprong in wat we in ons leven hebben meegemaakt. De gebeurtenissen die je hebben gevormd. Het gezin waarin we zijn opgegroeid.  De normen en waarden, de ongeschreven geboden en verboden, waar we ons aan houden om houvast te hebben. De vraag is of deze houvast helpend is voor jou. Je hebt op een bepaalde manier geleerd te dealen met situaties in je leven, maar de vraag is of de manier waarop je dat doet,  voortkomt uit een overlevingsstrategie  of dat het je werkelijk verder brengt.

Wanneer je de ander evenzoveel respecteert als jezelf, dan wil je conflicten oplossen zonder dat het ten koste gaat van de ander, maar ook zonder dat het ten koste gaat van jou. Dit is een gezond uitgangspunt.

Het kan zijn dat jouw strategie is dat je omwille van de lieve vrede geneigd bent om water bij de wijn te doen. Het kan ook zijn dat je onvoldoende hebt geleerd op jezelf te vertrouwen, waardoor je denkt dat een ander het wel beter zal weten/kunnen dan jij. In deze gevallen kom je in de situatie dat jij de ander oké vindt, maar jezelf minder oké. Je hebt de neiging jezelf te onderschatten of onbelangrijk te maken. Wat er dan automatisch gebeurt, is dat je hiermee de ander op een voetstuk zet.  Die kan daar dan alleen nog maar van af vallen. Neem als voorbeeld de werknemer die afgeeft op de leidinggevende.  Die leidinggevende staat op een voetstuk,  daarmee wordt ook veel verantwoordelijkheid afgeschoven naar een leidinggevende. 

Andersom kan ook: als leidinggevende neem je teveel op je bordje, delegeer je niet, omdat je geen vertrouwen hebt of moeilijk los kunt laten.  Je stelt jezelf boven de ander. Jij bent oke, maar die ander.....?? Als je iemand bent die alle touwtjes in eigen handen wilt houden, omdat je alleen dan zeker weet dat alles goed gaat, dan stel je jezelf onbewust boven iemand anders. Jij bent oke, maar die ander.... Dat weet je zo net nog niet.

Deze energie is voelbaar. Je voelt het of iemand je respecteert of niet. Je voelt het of iemand een hoge pet op heeft van zichzelf of niet. Je merkt het als iemand zich boven jou stelt. Je hoort het in het taalgebruik.  In de klank van de stem. 

Hierover gaat transactionele analyse. Het geeft je inzicht in jouw houding en het interactie met anderen dat daaruit voortvloeit. Je leert hoe je invloed kunt uitoefenen om je hierin te ontwikkelen.

Meer over weten?

Je bent welkom! GerdaCoacht.nl