Authentiek: van twijfel naar standvastigheid 

26-10-2021

Hoe authentiek ben jij / hoe trouw ben jij aan jezelf?

Als je authentiek bent, ben je helemaal jezelf. Je kent je kwaliteiten en je valkuilen, je accepteert jezelf om wie je bent en je weet wat (niet) goed voor je is en wat je nodig hebt. Je bepaalt je eigen koers en laat je niet beïnvloeden door de opgelegde verwachtingen / patronen uit je omgeving.

Authentiek zijn willen we allemaal maar onze omgeving trekt ook aan ons. We willen trouw zijn aan ons systeem. Dit systeem kun je in dit geval breed interpreteren. Het kan staan voor je relatie, je familie, je werkgever / je collega's, je vriendengroep, etc. Er zijn verschillende settingen waarin dit speelt.

We willen allemaal graag slagen op ons werk, ons geaccepteerd voelen in onze familie, ons gewaardeerd voelen in de vriendengroep.

Daarom zijn we geneigd om ons aan te passen aan elkaar. Dat is niet verkeerd, maar het gaat mis als je jezelf wegcijfert en je eigen waarden uit het oog verliest.

Trouw zijn aan je systeem zorgt ook voor een bepaalde veiligheid. "Dat zijn we zo gewend dus zo doen we dat" En dan is er dat moment waarop "hoe je het altijd hebt gedaan" niet meer goed voor je voelt.

We krijgen last van stress als we teveel ons best doen goed genoeg te zijn, te voldoen.

Symptomen hiervan zijn:

  • Te hard werken, geen grenzen hebben
  • Dingen doen die niet bij ons passen
  • Loyaal zijn naar anderen ten koste van onszelf
  • Niet aangeven wat we (niet) willen, wat we nodig hebben
  • Irritaties inslikken waardoor op een gegeven moment de bom barst, op wat voor manier dan ook.

Wanneer we ons teveel aanpassen worden we een andere versie van onszelf om te passen binnen het systeem.

Wanneer je kwaliteiten als empathie en loyaliteit hoog in het vaandel hebt staan is de valkuil aanwezig dat je regelmatig loyaler bent aan de ander / aan het systeem dan aan jezelf.

Het is goed om jezelf deze vraag te stellen : waar heb jij ik me zover aangepast dat ik mijn eigenheid bent kwijtgeraakt?

Op welke vlakken ben ik veel loyaler aan anderen dan aan mijzelf?

Wat heb ik nodig om mijn eigen koers weer te varen?

Je kunt pas van betekenis zijn als je leeft volgens je eigen waarden. Je kunt pas gelukkig zijn als je durft te leven vanuit je eigen authenticiteit.

Wat je hiervoor nodig hebt is zelfvertrouwen.

In mijn coachpraktijk help ik (hoog)gevoelige vrouwen met ambitie die weten dat ze meer in hun mars hebben dan er nu uit komt.  Omdat ik geloof dat juist empathische mensen de wereld een hoop te bieden hebben, maar hiervoor is wel nodig dat ze daadkracht ontwikkelen. 

Wat als je door al je empathie en begrip voor anderen jezelf kwijtraakt?

Door al je loyaliteit naar je werk en je gezin, door je grote aanpassingsvermogen,  is je valkuil dat je jezelf kwijt raakt en last krijgt van spanningsklachten.  Dan wordt het tijd om in te grijpen.

Zodat je kunt gaan van de aangepaste versie van je zelf naar de echte versie van jouzelf.

Het kan spannend zijn om weg te gaan van "hoe we het altijd doen" en in plaats daarvan een koers te kiezen die naar jou lonkt, die je graag zou willen varen. En misschien weet je nog niet goed hoe en wat.

Heb jij hier hulp bij nodig?

www.gerdacoacht.nl