Hoe zit je vast in jouw zelfgetimmerde hokje door jouw manier van denken, aannames doen, reageren, handelen..

14-07-2020

Wie ben jij, wat maakt dat je doet zoals je doet, wat brengt het jou, en wat kost het jou?   Het kan zijn dat je steeds aanloopt tegen dezelfde dingen.  En dat is vervelend.  Hoe kan je dat nu doorbreken? 

Het Enneagram is een ontwikkelingsmodel dat ik gebruik in mijn praktijk om karakterstructuren te analyseren.  Dus.... hoe zit jij in elkaar?  Wat zie je over het hoofd? Wat gaat er goed? Wat vind je lastig?  Hoe kan ik mij ontwikkelen? 

Het geeft je duidelijkheid in je drijfveren, groeikansen en valkuilen. Het geeft je zicht op de automatische patronen en verdedigingsmechanismen die je opgebouwd hebt en die je helpen overleven, maar die jou tegelijk ook vast kunnen zetten en verhinderen om verder te groeien. 

Wat ik kritische mensen wel eens hoor zeggen is dat ze zich niet in een hokje willen laten drukken. En gelijk hebben ze ook.  Maar met het Enneagram gaat het er juist om dat je ontdekt hoe jij jezelf  hebt vastgezet in een "hokje"  of in bepaalde denkpatronen.   Hoe zit je vast in jouw zelfgetimmerde hokje door jouw manier van denken, aannames doen, reageren, handelen.... welke manieren heb je gevonden om te "overleven", ook wel verdedigingsmechanismes genoemd.  Helpen die echt of kosten die jou alleen maar energie?    

In welk hokje zit jij vast en wat is de sleutel om jezelf uit dit hokje te bevrijden? Daar gaat het Enneagram over...   

Ook geeft het Enneagram inzicht in je sterke punten: wat doe je al heel goed en hoe kan je hier profijt van hebben?   

Een uitgebreide analyse bestaat uit het invullen van een test en daarnaast een interview. Het interview op zich is al heel verhelderend, omdat je vragen gesteld krijgt die je niet dagelijks krijgt. Het daagt je uit om stil te staan bij jezelf en je automatische patronen.  Aan de hand van dit vraaggesprek vallen er vaak al veel kwartjes.  

Het Enneagram geeft zoveel inzicht, is zo gedetailleerd, geeft ook heel duidelijk weer waar je groeikansen liggen en geeft ten slotte niet alleen veel inzicht in jezelf maar ook in anderen.  Waardoor je anderen beter begrijpt en leert hoe je ze kunt benaderen. 

Wil jij een persoonlijke enneagramanalyse?   Ik heb hier twee sessies voor nodig. Je bent welkom

terug