Het Enneagram, waarom zou je je in een hokje laten duwen?

14-07-2020

Het onaangename van het Enneagram kan zijn dat het lijkt alsof je met deze persoonlijkheidsanalyse in een hokje gedrukt wordt.  Terwijl het er in de basis nu juist over gaat hoe je jezelf hebt vastgezet.  Hoe je vast zit in jouw zelfgetimmerde hokje door jouw manier van denken, veronderstellen, reageren, handelen.... welke manieren heb je gevonden om te "overleven", ook wel verdedigingsmechanismes genoemd.  Jouw verdedigingsmechanismes kunnen jouw groeikansen in de weg staan en zijn soms juist een belemmering in plaats van een hulp.  

In welk hokje zit jij vast en wat is de sleutel om jezelf uit dit hokje te bevrijden? Daar gaat het Enneagram over...   

Het tegenovergestelde is ook waar.... wat zijn jouw unieke kwaliteiten?  Wat doe je al heel goed en hoe kan je hier profijt van hebben?   

Het Enneagram is een ontwikkelingsmodel dat karakterstructuren / persoonlijkheidstypes analyseert en omschrijft.  Het geeft je duidelijkheid in je drijfveren, groeikansen en valkuilen. Het geeft je zicht op de automatische patronen en verdedigingsmechanismen die je opgebouwd hebt en die je helpen overleven, maar die jou tegelijk vastzetten en verhinderen om verder te groeien. 

Een uitgebreide analyse bestaat uit het invullen van een test en daarnaast een interview. Aan de hand van dit vraaggesprek vallen er vaak al veel kwartjes.  De uitkomsten van de test en van het interview geven vaak twee dominante types die het meest overeenkomen met wie jij bent.  Verder onderzoek volgt dan, om er zeker van te zijn dat jij het goede hokje hebt gevonden en niet het verkeerde huisje af gaat breken!  

Het Enneagram geeft zoveel inzicht, is zo gedetailleerd, geeft ook heel duidelijk weer waar je groeikansen liggen en geeft ten slotte niet alleen veel inzicht in jezelf maar ook in anderen.  Waardoor je anderen beter begrijpt en leert hoe je ze kunt benaderen. 

Wil jij een persoonlijke enneagramanalyse?   Ik heb hier twee sessies voor nodig. Je bent welkom

terug