Gas geven met de rem erop

21-03-2022

Gas geven met de rem erop, voor mij is dit een heel bekend thema.

Ik ken die rem als geen ander. De terughoudendheid om mezelf helemaal te laten zien zoals ik ben. De angst om niet goed genoeg te zijn. 

Het is het resultaat van iedere situatie in mijn leven waarin ik me afgewezen voelde om wie ik ben en wat ik deed.  Al die keren dat ik niet matchte met de mensen om mij heen omdat ik me anders voelde of niet op dezelfde golflengte zat.

Gevoel van afwijzing willen we graag voorkomen. Ook ik. Ik ken het ook heel goed dat ik dan extra goed mijn best ga doen. Dat ik de drang krijg om me te bewijzen of me aan te passen aan anderen.

En dan geef ik een hele grote dot gas om te laten zien wat ik kan en doe ik allerlei dingen die misschien wel helemaal niet bij MIJ  passen.

Wanneer je gas geeft omdat je jezelf wilt bewijzen, dan is het niet zo gek dat die rem erop komt te staan.  

De vraag is waar je nou eigenlijk echt last van hebt.

  • Is dat die rem?
  • Of dat je jezelf afkeurt dat je die rem hebt en jezelf opjaagt dat 'ie eraf moet? 
  • Dat je teveel tegelijk wilt?
  • Dat je heel veel stappen in jouw groeiproces over wilt slaan en jezelf dus overvraagt?
  • Dat je jezelf niet goed genoeg vindt zoals je nu, vandaag, op dit moment bent?
  • Dat je jouw manier niet goed genoeg vindt en dat je je wilt aanpassen aan wat anderen doen en verwachten?

Want dan wijs je jezelf dus nu en vandaag af. Niet zo gek dus, dat je die voet dan weer op die rem zet. Het is als een klein kind dat moe is en jouw tempo niet bij kan benen.  Een kind dat het nooit goed kan doen. Hoe harder je het kind opjaagt, hoe meer het zich verzet.  Die rem, dus....... 

We vergeten vaak terug te kijken

Vijf jaar geleden kon ik nog niet wat ik nu wel kan. Ik ben gegroeid. Ik ben daar trots op. Zolang je jezelf blijft bekritiseren om wat je nog niet hebt of nog niet kan, zet je jezelf op de rem.  De tijd heeft bewezen dat ik het in me heb om me te ontwikkelen naar wie en wat ik graag wil zijn. Dat ik het in me heb om mijn talenten te ontwikkelen en moeilijkheden te hanteren.

Ook bij mijn klanten zie ik dit thema vaak terugkomen. 

Het is belangrijk om te doen waar je goed in bent en waar je plezier in hebt.  Te genieten van de reis.  Jezelf te realiseren dan veel kleine stapjes samen achteraf een grote sprong blijken te zijn.  Dus blijf in beweging en blijf die stapjes zetten.  Daag jezelf steeds verder uit, maar overvraag jezelf niet.  Sta vooral sitl bij elk klein succes dat je behaalt.  Wees trots op wie je bent en op hoe dapper je bent om jezelf te ontwikkelen. Geniet ervan en reken jezelf niet af op fouten, maar blijf jezelf aanmoedingen. 

Het lukt mij steeds beter om de voet van de rem te halen.  En soms moet die voet er weer op, omdat ik het gaspedaal  weer te hard intrap, omdat ik mijn eigen pad niet meer loop, of omdat ik te impulsief ben, of teveel tegelijk wil, of mezelf teveel vergelijk met anderen in negatieve zin en dus naar bevestiging hengel. Dat kost alleen maar energie. 

Jezelf zien zoals je bent met al je talenten en valkuilen. Jezelf erkennen en jezelf waarderen om wie je bent en wat je doet.   Het gaat erom je eigen licht te laten stralen en te geloven dat jij krachtig en talentvol bent. Waarom zou je het niet zijn?  

Natuurlijk is het fijn om daarbij aangemoedigd te worden door anderen en op zijn tijd bevestigd te worden. Laat alleen de goedkeuring van anderen niet jouw drijfveer zijn. Want dan zal niks wat je doet ooit goed genoeg zijn.  Dan is het niet zo gek dat op een gegeven moment die rem er weer op moet. Hulp bij nodig?  Je bent welkom! Meer info..