Ga je voor gemoedsrust op de korte termijn, of voor geluk op de lange termijn?

22-12-2022

Deze hele maand stond voor mij in het teken van scholing en profesionalisering. Alle donderdagen in december ging ik naar Amsterdam voor de opleiding ACT. Ik verdiepte mij daar nog meer in het gedachtengoed van de goeroe op dit gebied: Gijs Jansen. ACT betekent: acceptance en commitment therapie.

Wat houdt ACT in?

Een hele simpele vraag aan jou: welke dingen doe je niet, die je wel zou willen doen, maar door allerlei bezwaren die je hoofd heeft, blijf je zitten waar je zit en doe je niets. Of je probeert wel wat, maar door alle commentaar vanuit je hoofd laat je jezelf snel weer terugfluiten in je veilige hok. Je wilt vermijden dat je faalt, dat mensen je stom vinden, dat je pogingen op een ramp uitlopen en daarom doe je niets. 

De prijs die je hiervoor betaald, is lijden onder de angst die je hebt. Lijden onder situaties die niet goed voor je zijn. 

Of juist: hoeveel dingen doe je wel? Heel hard werken, de controle houden, jezelf voorbij lopen, doorgaan tot je erbij neer valt, want anders komt het niet goed. Ook dat is lijden, vermijden te voelen wat je echt wilt en hard werken om te voorkomen dat je niet voldoet. Dat is je hoofd. Dat is angst. 

Maar je hebt ook een hart. 

Een hart dat fluistert... Een hart met hartewensen. Een hart dat weet wat echt bij je past, wat je echt graag zou willen, maar ja... je hoofd tettert zo hard, dat je heel goed moet kunnen luisteren om te kunnen verstaan wat je hart jou influistert en wat je hart jou zo gunt. 

En dan heb je nog je lichaam. Je lichaam voelt spanning, verdriet, vreugde etc. Je lichaam voelt zwaar als je dingen doet die niet goed voor je zijn. Je lichaam krijgt klachten, hoofdpijn, rugpijn, hoge bloeddruk, hartkloppingen of zelfs chronische ziektes. 

 Je lichaam en je hart staan vaak in de schaduw van een groot (dominant) hoofd. 

Dat hoofd vindt van alles en daar moeten je lijf en je hart het dan maar mee doen. Je hoofd heeft dus allerlei regels voor jou, vooral om je te beschermen en soms heeft je hoofd het ook bij het goede eind. De kunst is dus om alles er te laten zijn, en verstandig om te gaan met wat je hoofd, je hart en je lijf jou willen vertellen. 

Maar ook om alle regels die je hoofd produceert, eens in kaart te brengen.

Welke regels heb jij allemaal voor jezelf? En hanteer je die regels ook voor anderen, of ligt de lat vooral voor jezelf onnoemelijk hoog?In de meeste gevallen blijkt dat je hart en je lijf een veel grotere plek mogen krijgen dan nu het geval is!  Dat betekent dus dat een heleboel regels vragen om overschreden te worden en dat een heleboel gedachten regelrecht naar de SPAM map mogen. Omdat je er niet om gevraagd hebt en er niets mee kunt. Ben je bereid om je eigen regels te overtreden? 

Ben je bereid om te leven naar de waarden van je hart en deze te onderzoeken? Je hoofd gaat daar vast wat van vinden, maar dat is helemaal oke. Ga je voor de korte termijn comfort of voor het lange termijn geluk? Meer weten? www.GerdaCoacht.nl