FOMO: the fear of missing out / de angst om niet alles uit het leven te halen

25-07-2023

Herken je het dat je in de problemen raakt omdat je teveel toegezegd hebt? 

'Nee' zeggen is niet leuk. En je wilt het ook niet.  Omdat je over veel dingen enthousiast bent. Omdat je mensen niet teleur wilt stellen. Omdat je niet wilt zeuren. Omdat je niets wilt missen.  

Hierdoor beloof je teveel, plan je teveel en dan krijg je stress omdat je het niet waar kunt maken. 

Mensen die de angst hebben om iets te missen, maken veel plannen. Ze willen graag alles meemaken en ervaringen opdoen. Ze leggen over het algemeen gemakkelijk contact, zijn optimistisch van aard en zien veel kansen en keuzemogelijkheden.

Ze weten waar de feestjes zijn, willen graag nieuwe ervaringen opdoen, ze bruisen van de ideeën maar het lukt niet altijd om dingen ook af te maken of waar te maken, want dan is er al weer een nieuw idee.. Ze doen niet zelden meerdere dingen tegelijk of hebben verschillende banen, soms naast elkaar.

Ze houden niet van zeuren en staan niet lang stil bij teleurstellingen of verdrietige situaties. Ze willen niet depressief overkomen en gaan pijnlijke situaties en lastige gevoelens het liefst uit de weg. Een drukke agenda maakt ook dat je al niet veel tijd hebt om stil te staan bij minder prettige gevoelens.

De valkuil is dat ze geen 'nee' kunnen zeggen en ook niet beperkt WILLEN worden. Ze willen graag alles en hierdoor beloven ze soms meer dan ze waar kunnen maken. Dit veroorzaakt stress en dit kan soms ook zorgen voor problemen met mensen in hun omgeving.

Als je dan op je werk in de problemen komt, is het vaak omdat je in je enthousiasme en 'alles willen' teveel hebt toegezegd. Het lukt je niet om het waar te maken, maar omdat je geen 'nee' wilt zeggen, ga je nog harder werken. Perfectionisme kan dan een rol gaan spelen en het kan je allemaal te veel worden. Het kan je ook frustreren dat je geen keuze meer lijkt te hebben en geen vrijheid meer ervaart.

Herken je het dat je in de problemen raakt omdat je teveel toegezegd hebt?

Hoe is het voor je als je door anderen of door omstandigheden beperkt en begrensd wordt en je niet kunt doen wat je zou willen?

Ik coach regelmatig mensen die hiermee te maken hebben. Ze lopen er tegenaan dat het teveel wordt of dat ze in relatie met anderen hierdoor in de problemen komen. Meer weten over coaching? Neem een kijkje op mijn website of neem contact met me op