Er is een manier om kritiek te vermijden.....

11-06-2018

"Er is een manier om kritiek te vermijden:  doe niets, zeg niets en wees niemand".

- Aristoteles

Je kunt je er heel druk om maken, over wat anderen van je vinden. Het doet je geen goed, het maakt je klein, en toch.... Wat kun je doen om de gedachte dat de ander je niet goed genoeg vindt te stoppen?

1. Heel veel mensen zijn helemaal niet met jou bezig...

Veel mensen hebben het veel te druk met denken over zichzelf, hun eigen onzekerheden en beslommeringen. Je denkt misschien dat mensen slecht over je denken, maar wie weet maakt die andere persoon zich veel drukker om wat jij van hem vindt. Zo draaien veel mensen in hun eigen kringetjes van angst rond...

2. Degenen die iets over je vinden, zijn zelf onzeker

Het is voor veel mensen gemakkelijker om met de ander bezig te zijn dan met zichzelf. Wanneer jij wel iets doet of zegt wat zij niet durven, dan triggert dat iets bij hen. Als reactie daarop kunnen ze een onaardige opmerking maken of om je lachen. Misschien voelt die persoon zich dan korte tijd even beter over zichzelf. Je kunt jezelf afvragen of dit de mensen zijn van wie jij je iets aan zou moeten trekken.... Ken geen waarde toe aan iets wat geen waarde heeft. Haal je schouders op, blijf jezelf, en sta achter wat je doet en wat je zegt. Zo maak je de negatieve reactie van de ander onbelangrijk.

3. Je hoeft niet perfect te zijn

Zeg nou zelf.. als jij iemand iets verkeerd hoort zeggen of verkeerd ziet doen, vind jij die persoon dat niets meer waard en ga je hem bekritiseren? Nee toch... het is menselijk dat we niet perfect zijn. Het gaat om onze intenties en goede bedoelingen. Wie ben jij als mens, hoe ga jij om met de ander, hoe sta jij in het leven...  Dat is waar het om gaat, niet dat ene foutje of die verkeerde opmerking. Dus vergeef jezelf, lach om jezelf en ga weer verder

4. Stel: je bent een oud en bejaard....

en je kijkt terug naar vandaag.. Welke tip zou je jezelf willen geven? Het leven is te kort om je door een ander van je pad af te laten houden. Je bent groter dan je denkt, je kunt meer dan je verwacht. Jij bent je eigen unieke persoon met je eigen kwaliteiten. Investeer in jezelf en ga ontdekken wat die talenten zijn, wat belangrijk voor je is, waar je gelukkig en blij van wordt. Als dit het uitgangspunt wordt van jouw leven, zal je een stuk steviger in je schoenen staan. Wanneer je alleen maar bezig bent met wat een ander van je vindt, dan ben je een speelpop, een dwarrelend blaadje in de wind die alle kanten op gaat, maar niet de kant die goed is voor jou. Weet dus wat goed is voor jou en maak daarvan prioriteit.. En geef jezelf de waarde die je verdient. Niet meer dan de ander, maar ook zeker niet minder!!

Ik ben Gerda Munneke, en ik begeleid vrouwen om uit de schaduw te komen en te gaan stralen. www.GerdaCoacht.nl,  coacht vrouwen naar vertrouwen.