Enneagramtype 9 de vredelievende bemiddelaar

09-11-2018

Ben jij diplomatiek, overzie je alle belangen van iedereen (collega's, vrienden, familie...) en kun je goed verbinden?  Maak je je eigen belang vaak ondergeschikt ten behoeve van het grote geheel? 

Ben jij iemand bij wie de meeste mensen zich op hun gemak voelen? Je vindt harmonie belangrijk en zet je ervoor in om de sfeer goed te houden. Daarom vindt je het moeilijk om beslissingen te nemen die anderen zouden kunnen benadelen. Het raakt je als mensen kritiek op je hebben terwijl je zo je best doet om met iedereen rekening te houden. Je gelooft in gelijkheid en hebt veel vertrouwen in de mensen om je heen. Je wordt hierin nogal eens teleurgesteld. Grote kans dat jij je herkent in type 9 van het Enneagram, de bemiddelaar / vredestichter. De bemiddelaar kent ook zijn schaduwkanten. 

Je zet jezelf niet zo snel op de voorgrond. Je zult jouw mening niet doordrukken en jouw wensen niet gemakkelijk op de eerste plaats zetten. Je hebt zeker talenten en capaciteiten maar door je angst voor conflicten en boosheid ben je heel tolerant. Hierdoor wordt je vaak over het hoofd gezien. Dat maakt je boos, maar je zegt er niet zo snel iets van. Jij bent een kei in het inleven in anderen en het irriteert je vreselijk dat anderen alleen aan zichzelf denken.

Je hebt de neiging te blijven hangen in je comfortzone, want als jij keuzes maakt ben je steeds bezig met de gevolgen voor je omgeving. Je wilt niemand voor het hoofd stoten en daarom verlies je jezelf uit het oog. Uiteindelijk kan dit ook ten koste gaan van de resultaten op je werk. Soms voel je je down en waardeloos. Soms sla je door in koppigheid en wordt je obstinaat omdat je eigenlijk boos bent. En dan komt er een dag dat je er helemaal klaar mee bent. Ofwel je komt in de problemen omdat je doorslaat in perfectionisme om het voor iedereen goed te doen, wat nu eenmaal niet lukt. Ofwel je baalt als een stekker omdat mensen allemaal moeilijk doen en geen rekening houden met jou. Herken je dit?

De hoogste tijd om aan de bel te trekken en daadkracht te ontwikkelen, in de eerste plaats voor jezelf. Want je bent veel te talentvol en bijzonder om het leven maar een beetje aan je voorbij te laten glijden. Tijd om je eigen ruimte in te nemen, en te onderzoeken hoe jij beter tot je recht gaat komen en meer voldoening gaat krijgen. Gun jezelf deze ontwikkeling met behulp van een coachtraject. Meer weten? mail me voor een gratis kennismakingsgesprek.