De wijsheid van het Enneagram, inzicht in je persoonlijkheid

13-10-2017

Het Enneagram is een psychologisch model dat je veel inzicht geeft in je kwaliteiten en valkuilen en je onbewuste gedrag. Het geeft je inzicht in jouw persoonlijkheid. Waarom reageer jij totaal anders op een verandering op je werk dan je collega? Hoe kan het dat de een zich zoveel zorgen maakt en beren op de weg ziet terwijl de ander nogal overtuigd lijkt te zijn van zijn of haar gelijk? Het Enneagram geeft je inzicht in je persoonlijkheid, voorbij je blinde vlekken. Daarmee is het een fantastisch uitgangspunt om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling.   De negen persoonlijkheidstypes beschrijf ik hier zeer kort door de bocht. Er is zoveel meer te weten over elk type... 


De hervormer ziet altijd wat er beter kan en gaat voor een 10.  Altijd beheerst en hij of zij zal zijn woede en irritatie inhouden en in control blijven. Harde werkers en betrouwbaar.  Valkuil: kan belerend overkomen door eigen strenge normen en waarden, gedraagt zich correct maar heeft last van zijn ingehouden boosheid en perfectionisme.

De helper maakt gemakkelijk contact, is sociaal, gevend, complimenteus en voelt aan wat de ander nodig heeft.   Valkuil: is meer bezig met andermans behoeften dan de eigen, om zich zo gewaardeerd te voelen. Kan zich beledigd en gekwetst voelen als de inzet voor de ander niet gewaardeerd wordt. 

De winnaar is energiek, optimistisch, doelgericht, in staat prestaties neer te zetten, vaak succesvol. Kan bedrijven neerzetten en doelen bereiken. Valkuil: kan ten behoeve van het doel voorbij gaan aan gevoelens en behoeften van zichzelf en anderen. Kan de schone schijn op houden, want identificeert zich met zijn succes. 

De romanticus is creatief, vaak artistiek, gevoelig, voelt pijn en onrecht aan, heeft een rijke verbeelding en is origineel, anders dan anders. Valkuil: kan behoorlijk dramatisch zijn in boosheid en verdriet, neigt naar depressie, zet zich af tegen het gewone.

De onderzoeker: wil alles begrijpen, veel kennis vergaren, is zeer deskundig op zijn gebied, discreet, heeft overzicht. Kan objectief een situatie benaderen zonder in emoties te schieten.  Valkuil: kan moeilijk voelen, zit veel in het hoofd, deelt niet makkelijk gevoelens en kennis, voelen zich snel te veel in beslag genomen.

De loyalist: een echte teamplayer, loyaal, taakgericht, procesbewaker, verantwoordelijkheidsgevoel. Aardig en oog voor de underdog. Valkuil: wantrouwen, beren op de weg zien, angstig, twijfelen, klagen, zoeken bevestiging van buitenaf. Hebben de neiging een ander (leidinggevende, autoriteit) te wantrouwen of daar erg tegen op te zien en zichzelf naar beneden te halen. 

De levensgenieter: enthousiast, vernieuwend, ziet mogelijkheden, optimistisch, mooie praters, veel gezelligheid. Ze vinden dat genieten een recht is...  Valkuil: structuur en dingen afmaken, perfectionisme en stress als het allemaal te veel wordt. Ze zijn snel verveeld, gaat verdriet uit de weg want het leven moet leuk zijn, daardoor risico om tikkeltje egoïstisch en oppervlakkig te zijn. 

De baas: aanwezig, dominant, zelfverzekerd, kort van stof, recht door zee, leider, beschermer, doelgericht. Beschermen de zwakkeren en zijn een burcht voor hun familie. Ruwe bolster, blanke pit.   Valkuil: olifant in porseleinkast, moeite met zachtheid en kwetsbaarheid, dominant, eigen wil is wet., kunnen anderen overdonderen. 

De bemiddelaar: tolerant, vredelievend, ziet ieders belang, verbindend, relativerend, aardig. Valkuil: moeilijk beslissingen nemen, moeilijk in actie komen want wil het voor iedereen goed doen, onvoldoende assertief wegens angst voor conflicten,  traagheid, blijft (te) lang in comfortzone. 

Wil jij weten wat jouw enneagramtype is? Waarom je steeds tegen bepaalde zaken aanloopt en wil je dit doorbreken? Meer info? gerdacoacht@gmail.com