En als ik iets moet zijn, wat ik nooit geweest ben, mag ik dan bij jou?

04-04-2019

Mooie regel uit het liedje van Claudia de Breij. We kennen dat gevoel allemaal wel eens, van het kwijt raken van je zelf. Dat je dingen doet die niet bij jou passen, die je helemaal niet wilt, die je helemaal niet aan kan. Waar je je helemaal niet prettig bij voelt.  De vreugde lekt weg uit je leven. 

We hebben allemaal van nature de behoefte om erbij te horen. En het is heel kwetsbaar om te zeggen dat jij het anders wilt. Dat jij het ergens niet mee eens bent. Dat je niet wilt voldoen aan een verzoek van iemand. Dat je je eigen plan voorrang geeft in plaats van mee te gaan in de plannen van een ander. Uit angst voor afwijzing, conflict, eenzaamheid, mislukking zit je dan in een situatie waar je niet van harte voor kiest.

Echte eenzaamheid voel je juist als je iemand wordt die je helemaal niet bent.  Want dan ben je de verbinding met jezelf helemaal kwijt. Dat is een rot gevoel. Niet voor niets kampen zoveel mensen met stress, spanning en burn-out. Met problemen in de relatie omdat ze niet meer zijn wie ze ooit waren. Omdat ze zich veel te veel aanpassen en wegcijferen.  De kunst is om niet steeds aan te haken bij een ander, maar om ingecheckt te blijven bij jezelf. Daar is bewustwording voor nodig... En het vergt ook wat van je communicatie. Hoe stel je liefdevol maar duidelijk je grenzen? Hoe komt het dat je het zo moeilijk vind om goed voor jezelf te zorgen? 

Om hiermee een begin te maken kun je het volgende doen:

Plan vier momenten per dag in je agenda en stel jezelf deze vragen:

  • Hoe sterk hebben mensen en dingen aan me getrokken om aandacht?
  • In hoeverre ben ik meegegaan met de plannen en agenda's van anderen en ben ik mezelf vergeten?
  • Neem ik mezelf serieus,  zorg ik goed voor mijzelf? 

Meer weten? https://www.gerdacoacht.nl/