De waarde van meningen

19-12-2018

Vroeger keek ik altijd een beetje op tegen mensen die een sterke mening hadden en hier ook altijd luid en duidelijk mee naar buiten kwamen. Het lijken sterke personen te zijn waar veel mensen zich bij aan willen sluiten of achter willen verschuilen.

Nu heb ik bewondering voor mensen die liever zoveel mogelijk luisteren, willen begrijpen, leren, reflecteren en in staat zijn anderen in hun waarde te laten.

Want ik ben er achter gekomen hoe moeilijk het is om niet te oordelen en niet voor een ander in te vullen. En meestal heeft dit alles te maken met onze eigen onzekerheid. We maken ons bijvoorbeeld zorgen om door de mand te vallen, of we zijn bang dat mensen ons niet aardig vinden, of dat mensen ons ergens om veroordelen, of dat een ander het slecht met ons voor heeft.

Uit angst om veroordeeld te worden, oordelen we over een ander. We vullen in wat een ander denkt (over ons) en door deze angst zetten we een muurtje op. Uit angst om afgewezen te worden, houden we afstand van mensen. Om pijn te voorkomen.

Een mening hebben is waardevol. En soms is het hebben van geen mening nog veel waardevoller. Het maakt het leven lichter, leuker en een stuk gezelliger.

In mijn praktijk ontmoet ik vaak vrouwen die last hebben van het oordeel van een ander. We gaan dan onderzoeken of het waar is dat een ander een oordeel over jou heeft. En hoe het komt dat dit oordeel zo'n impact op je heeft en wat je kunt zeggen en doen om hier goed mee om te gaan.

Merk je dat jij hier last van hebt en dat je hierdoor beperkt wordt om voluit te leven?

Leg je de lat heel hoog uit angst voor het oordeel van een ander, of verlamt het je juist en durf je hierdoor geen uitdagingen aan te gaan?

Zou je je minder aan willen trekken van wat anderen van je vinden en lichter, leuker en vrijer willen leven? Overweeg dan eens een coachtraject in mijn praktijk