De keuzes die je maakt... zijn ze wel echt van JOU?

01-09-2021

De keuzes die je maakt in je eigen leven kun je nooit door iemand anders laten bepalen. En toch is dat precies wat ik sensitieve mensen veel zie doen. 


 Als (hoog) sensitief persoon heb je een sterke sociale antenne. Dat betekent dat je veel ziet en aanvoelt in je omgeving. En je hebt de neiging om daarop te anticiperen. Daarbij vergeet je wat voor jou zelf belangrijk is. Je bent bezig om het voor anderen goed te doen.

Doordat geen enkel detail je ontgaat, raak je snel overprikkeld. Je krijgt last van lichamelijke onrust en je hoofd staat niet meer stil. Je raakt je eigen koers kwijt.

  • Welke gevolgen heeft dat voor de keuzes die je maakt op je werk?
  • Welke gevolgen heeft dat voor de keuzes die je maakt in je prive-leven?

Gas geven met de rem erop

Wanneer je steeds anticipeert op je omgeving en je eigen koers niet helder hebt, dan ben je aan het gas geven met de rem erop. Dodelijk vermoeiend. Het lijkt je een goed idee, je begint, maar gaandeweg ga je twijfelen. Je geeft gas... en je remt.

Hoe fijn zou het zijn als je gas kunt geven en daarna lekker op weg kunt gaan. Uit kunt rollen en genieten van de reis. Dingen bereiken en voor elkaar krijgen die belangrijk voor je zijn.

In plaats van jouw brandstof te verspillen aan het volgen van andermans kompas. Hoeveel kapiteinen zitten er eigenlijk op jouw schip?

Als je iets wilt bereiken in je werk, moet je op je eigen kompas varen en niet met alle winden mee waaien.

Als je gelukkig wilt zijn in je prive leven, moet je je eigen beslissingen maken. Dat betekent dat je moet kiezen voor iets dat werkt voor JOU. Dat kan niemand anders dan jij bepalen.

Sociaal wenselijk besluit

Als je aan de verwachtingen wilt voldoen en niemand teleur wilt stellen, als je graag goedkeuring wilt hebben van anderen, kun je de neiging hebben om keuzes te maken die helemaal niet bij jou passen. Dan raak je uit verbinding met jezelf. En vervolgens raak je juist uit verbinding met anderen.

Met als gevolg dat je energie weglekt. Want wanneer de keuzes die je maakt, niet echt jouw keuzes zijn, maar meer een sociaal wenselijk besluit, dan ga je op je tenen lopen om het allemaal waar te kunnen maken. Je leeft niet echt van binnenuit, je anticipeert alleen maar op je omgeving. En daar word je uiteindelijk doodmoe en ongelukkig van.

Je hebt meer in de hand dan je denkt

Waar je naar toe mag is ontdekken dat je meer in de hand hebt dan je zelf denkt. Dat je keuzes kunt en mag maken die bij jou passen. Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen "welbevinden". Als je dat leert, heb je er je hele leven profijt van. Wanneer jij de juiste keuzes maakt die goed zijn voor jou, werkt dat positief door op jou maar ook op de mensen om je heen.

En dat je soms keuzes maakt die achteraf niet handig zijn, hoort bij het leven en is niet erg. Wees mild voor jezelf, je kunt altijd weer bijsturen.

Makkelijker gezegd dan gedaan?

Misschien ben je geneigd te veel te kijken naar wat je niet kunt, of wat er niet goed gaat. Daarmee onderschat je je mogelijkheden en capaciteiten. Je zit als het ware in een hulpeloze positie, en geeft alle macht uit handen.  Dat is wel zonde, vind je niet?

  • Heb je meer in je mars dan er nu uitkomt?
  • Voel je je vaak opgejaagd en kom je moeilijk tot rust?
  • Merk je dat je onvoldoende tot je recht komt op je werk?
  • Laat je je afremmen door twijfel aan jezelf?
  • Trek je je ongewild toch meer aan van de meningen van anderen dan goed voor jou is?
  • Ben je onrustig en lusteloos en voel je je niet echt oke?

Coachfinder proefsessie

Als professioneel coach ben ik aangesloten bij Coachfinder. Wil jij in een proefsessie ervaren wat er mogelijk is? Laat je dan een keer vrijblijvend door mij coachen. Een coachfinder proefsessie kost 50 Euro en verplicht je tot niets. Wat heb je te verliezen? 

Heb jij er genoeg van om jezelf te onderschatten?