Communiceer zonder te beschuldigen

30-08-2019

Soms moet je heel duidelijk zijn in wat je precies wilt, omdat anderen het simpelweg niet zien.

Als er veel op je bord ligt, of je niet lekker in je vel zit, kunnen jouw irritaties naar anderen oplopen.  " Hoe kan het dat een ander niet ziet hoeveel er op mij neer komt , waarom helpt niemand me, waarom gaan anderen zo gemakkelijk met alles om., waarom draait hij of zij ervoor weg......"

Hoe vermoeider je wordt, hoe meer je je boos en teleurgesteld voelt. Je vindt die anderen maar gemakkelijk en egoïstisch.. etc.

In plaats van je te ergeren ( met het risico op een aanvaring waarin je even haarfijn uit de doeken doet hoe je je ergert aan die ander)  is het slimmer om je af te vragen wat je nodig hebt.

Wat zou jou helpen? Wat kan jij niet alleen? Waar wordt het jou te veel? Op welke manier zou jou taak verlicht kunnen worden en wie of wat heb je daarvoor nodig?

Voor veel mensen is het moeilijk om toe te geven dat ze niet altijd sterk zijn en om hulp moeten vragen is not done.

Voor deze mensen is het raadzaam zich af te vragen hoe hoog hun eigen lat eigenlijk ligt. Van wie ze altijd sterk moeten zijn. Waarom ze vinden dat ze het altijd zelf op moeten lossen. Zijn ze bang om te falen? Bang om niet nodig te zijn? Bang om zwak gevonden te worden? Als je veel last hebt van dit soort overtuigingen, kom je jezelf op den duur tegen. 

Durf kwetsbaar te zijn en duidelijk te vragen om wat je nodig hebt. Heb je hier hulp bij nodig?

Stuur me een e-mail, zodat we een keer vrijblijvend kunnen afspreken. Je bent welkom!