Burn-out... wanneer je te lang hebt geprobeerd om in het gewenste plaatje te passen

09-09-2021

Door zo je best te doen, is er bijna geen ruimte meer om menselijk te mogen zijn.... 


Het ligt in de aard van de mens om controle te willen houden. Om het leven en hoe het gaat op ons werk en in ons gezin zoveel mogelijk naar onze hand te zetten. Daarom moeten we van alles. Wat we moeten van onszelf, verschilt per persoon. Bijvoorbeeld:

  • Ik moet sterk zijn
  • Ik moet mijn afspraken nakomen
  • Ik moet hard werken
  • Ik moet een goede ouder zijn
  • Ik moet alles goed doen, er mag niets op mij aan te merken zijn
  • Ik moet kundig zijn en veel weten
  • Ik moet altijd vrolijk zijn en aardig zijn
  • Ik moet anderen niet tot last zijn
  • Ik moet altijd voor anderen klaar staan
  • Ik moet.................................................vul maar in...

Iedereen heeft wel een paar geboden in bovenstaand rijtje die (meestal onbewust) bepalen wat jij allemaal moet.

Het lukt natuurlijk niet om je aan alle opgelegde geboden te houden.

Want je bent helemaal niet altijd sterk. Soms ben je doodbang, onzeker, moe of heb je zorgen.

Je kunt je afspraken niet altijd nakomen. Want soms blijkt dat je je lat te hoog hebt gelegd.

Je bent niet altijd vrolijk en aardig. Want je hebt grenzen. Grenzen die je niet altijd even goed kent en kunt bewaken. Grenzen die geschonden worden. Daardoor ben je helemaal niet meer zo vrolijk en aardig. (En daar vind je dan vervolgens weer wat van waardoor je weer stress krijgt.....)

Als je steeds van alles moet, dan houd je op met voelen. Voelen hoe het echt met je gaat. Voelen wat je echt nodig hebt.

Het gaat mis als je meer moet dan dat je waar kunt maken

Als je graag de controle wilt houden, dan zet je jezelf enorm onder druk. Je denkt dan, dat als je maar hard genoeg probeert om een situatie naar je hand te zetten, je uiteindelijk controle krijgt over die situatie.

Het idee om geen controle te hebben is doodeng. Dus probeer je te voldoen aan wat allemaal moet. En door dat moeten krijg je last van stress. Stress uit zich bijvoorbeeld in hyperventilatie, angst- of paniekgevoelens, hoofdpijn, somberheid, gejaagdheid, concentratieproblemen, slapeloosheid, hoge bloeddruk. Gevolg hiervan kan uiteindelijk zijn een burn out.

Hiermee zie je de ironie: door zo graag te willen voldoen, door alle controle te willen houden, krijg je je juist zoveel stress, dat je er overspannen of zelfs burn-out van raakt.

Burn-out is een wake up call

Burn-out geeft je een boodschap. Burn-out zegt je dat de manier waarop je tot nu toe leeft en met de dingen omgaat, niet meer bij je past. Het gaat echt niet meer. Je lichaam trekt aan de noodrem. 

Het is misschien moeilijk te geloven, eigenlijk is het heel mooi wat hier gebeurt.. Je krijgt een uitnodiging om meer in liefde en vrijheid te leven.  Wil jij hier naar luisteren?  

Welke prijs betaal je door niet meer te voelen maar de controle de baas te laten zijn?

Welke prijs betaal je door geen keuzes te maken? Welke gevolgen heeft dat voor je gezondheid, je werk, je relaties, je geluk...

Wil jij weer leren voelen en luisteren naar je lichaam, beter voor je zelf zorgen, om kunnen gaan met angst, stress, of wil je burn out begeleiding, dan ben je bij mij van harte welkom. Maak gerust een vrijblijvende afspraak met me voor meer informatie.