Boosheid is kracht, huilen is voor watjes?

08-10-2020

Heb je wel eens meegemaakt dat iemand heel boos reageerde in een bepaalde situatie en jou in totale verbazing achterliet? Of misschien ben je zelf wel eens in woede uitgebarsten en keken de omstanders jou totaal flabbergasted aan.

Boosheid is dan een onverwachte reactie in een situatie. Deze reactie heeft vaak als resultaat dat  de onderlinge verhoudingen op scherp komen te staan.  Jouw boosheid is dan een "surrogaat" reactie.

Surrogaat reactie in de zin van: je reageert boos, maar eigenlijk voel je bijvoorbeeld onmacht, voel je je tekort schieten, voel je verdriet of angst. Maar omdat je jezelf afgeleerd hebt om kwetsbaar of afhankelijk te zijn, uit je niet je verdriet of je angst, maar reageer je boos.

Andersom kan natuurlijk ook:  je barst snel in tranen uit omdat je nooit geleerd hebt om boos te mogen zijn.  In dit blog gebruik ik het voorbeeld van boosheid. 

Misschien ben je van mening dat het niet toegestaan is een moment van zwakheid te hebben. Moet je altijd sterk zijn. Heb je geleerd dat je je niet aan moet stellen.  Ben je als de dood om fouten te maken en reageer je als door een wesp gestoken op kritiek.  

Het effect van het tonen van een surrogaat-emotie laat zich raden.... Mensen snappen het niet. Schrikken van je. Nemen afstand. Worden ook boos op jou. Misschien snap je het zelf wel niet eens wat er nu precies gebeurt en blijf je zelf ook vertwijfeld achter, met een naar gevoel.

Het is een hele kunst om te durven voelen wat je voelt. Om te weten wat je nu eigenlijk echt wilt. Überhaupt om onder ogen te zien wat je nu doet dat jou niet helpt en dit om te buigen in iets constructiefs. 

Om je grenzen aan te kunnen geven, moet je weten waar ze liggen. Het eerlijk durven zijn over wat er echt met je gebeurt is hierin een hele grote stap. Om te beginnen maar eens eerlijk zijn tegenover jezelf. Wat maakte dat ik zo boos reageerde? Waar had ik eigenlijk behoefte aan?

Duidelijk en effectief communiceren begint met weten wie je bent, wat belangrijk voor je is, wat je drijft, wat je triggert en hoe je uiting kunnen geven aan wat je voelt en wenst. 

Daarna pas kun je gaan leren hoe je dat nou doet, verbindend en effectief communiceren.  Duidelijk zijn in waar je naar toe wilt, grenzen stellen daar waar dingen niet goed voelen voor jou. Je vindt jezelf de moeite waard, maar je hebt ook respect voor de ander. Je ontwikkelt de rust en de moed om te gaan staan voor wat belangrijk voor je is. Hierdoor ga jij beter in je vel zitten, bereik je meer en wordt ook de verstandhouding met anderen beter. 

In mijn praktijk help ik mensen hierbij. In een aantal gesprekken leer je te luisteren naar je gevoel en dit om te zitten in effectieve en verbindende communicatie. Je wordt er een blijer mens van. Wil je hier meer over weten? Maak dan eens een afspraak met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek