Beter je best doen

15-11-2021

Die "innerlijke stem"  in je die zegt:  "Je hebt het niet goed gedaan,  je had beter je best moeten doen".  De "het gaat mij niet lukken"  stem.  De "stel je niet zo aan,  je moet niet moeilijk doen" stem. 

Misschien heb je wel eens gehoord van de term "innerlijke criticus".

Dat is die stem in jezelf die zich vooral richt op wat niet goed gaat.  De "anderen zullen je wel niet goed genoeg vinden" stem.

Misschien gaan je wenkbrauwen nu omhoog en denk je dat je die stem echt niet hebt.

Let dan eens op wat je geneigd bent te doen in het contact met anderen.

Hoe verdekt is de innerlijke criticus opgesteld in jouw leven?

  • Ben je geneigd jezelf en je omgeving onder controle te houden en vind je overal wat van? (Zit je nek vast? Heb je hoofdpijn? Kun je niet slapen?)
  • Sta je altijd voor een ander klaar, ook al komt het je niet uit en loop je op je tandvlees? (Heb je verdriet? Voel je je niet gewaardeerd?)
  • Werk je harder dan goed voor je is en kom je niet tot rust? (Ben je bang niks voor te stellen?)
  • Maak je je erg druk over wat een ander van je denkt en loop je op te tenen? (Pieker je veel? Voel je je angstig?)
  • Rationaliseer je alles wat niet goed gaat in je leven en wil je vooral niet moeilijk doen?  (Voel je je opgejaagd en ben je alle focus kwijt?)
  • Vind je het moeilijk je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen? ( Kijken mensen tegen je op? Houden mensen afstand van je?  )
  • Doe je vaak water bij de wijn als je in een conflict terecht dreigt te komen? (Voel je je over het hoofd gezien? Niet belangrijk?)

Als het goed is, heb je er wel een paar herkend.... Maar het is zo'n automatisme dat je er niet bij stil staat. Realiseer je dat je inderdaad een innerlijke criticus hebt, die vind dat je bepaalde dingen wel of niet hoort te doen omdat je anders niet oke bent.  Tot op zekere hoogte is het ook geen ramp om een beetje kritisch te zijn. 

Maar wanneer die innerlijke criticus van je al veel te lang een hele grote vinger in de pap heeft word je daar niet gelukkig van en belemmert je dit in je leven.  

Tip: sta een paar keer per dag stil. In welke mate laat je je bepalen door bovenstaande punten?  Wat ben je aan het doen? Voelt het nog wel goed? 

Wanneer je niet goed in je vel zit, of een burn out hebt,  dan mag die innerlijke criticus een paar flinke stappen terug doen. Dan wordt het tijd om anders te gaan denken en doen. Uit liefde voor jezelf, omdat je het waard bent. 

Heb je hier hulp bij nodig?

Neem dan eens een kijkje op mijn website Je bent welkom.