Bescheiden zijn

19-03-2019

Anneke is de rechterhand van de directie van een grote internationale organisatie. Ze heeft haar jaarlijkse functioneringsgesprek met haar leidinggevende.

Anneke krijgt lof en complimenten over haar werk en als bonus een mooie salarisverhoging. Heel bescheiden zegt Anneke : Ach, het stelde niet zo veel voor...

Ze wil ook vooral niet opscheppen en zichzelf op de borst kloppen over haar prestaties. In plaats daarvan zwakt zij zichzelf enorm af door te zeggen dat het niet zoveel voorstelt.

De waarheid is dat Anneke lange dagen maakt, erg moe is en vaak benauwd en duizelig. Ze zou graag willen dat er meer mensen aangenomen zouden worden om haar werkdruk te verlichten.

Maar door de salarisverhoging en de complimenten die krijgt is ze dat even helemaal vergeten. Ze wordt beloond voor haar harde werken, wat haar het gevoel geeft echt nodig te zijn en waardevol te zijn voor haar leidinggevende. Ze is trots en gelukkig om de rots in de branding te zijn in het bedrijf.

En die trots maakt het voor haar extra moeilijk om nog om hulp te vragen. Dan moet ze namelijk toegeven dat het haar te veel wordt, dat ze taken uit handen moet geven.  Daarbij komt dat ze die mensen dan ook weer moet inwerken,  dat kost ook weer tijd en geld en dan moet je nog maar zien of het allemaal wel goed komt.   

Het beroerde is... iedereen weet dat Anneke altijd overal voor zorgt, alles voor elkaar krijgt, en dat ze hier haar hand niet voor omdraait. Dat ze de stabiele, berekenbare factor is. En iedereen vindt het normaal, rekent erop, maken zich niet meer zo druk want Anneke regelt het wel. En als Anneke dat niet doet, dan krijgt ze nog commentaar ook. En eerlijk gezegd... Anneke weet het ook altijd wel beter, geeft anderen ook weinig kans om het op te pakken. 

De complimenten en waardering voor Anneke blijven op een gegeven moment uit, Anneke wordt voor lief genomen, het is vanzelfsprekend wat ze doet. Niet zo gek dus dat de maat op een gegeven moment vol is. Dat Anneke steeds vaker ziek is, een kort lontje krijgt, uit haar slof schiet en zich naar haar werk moet slepen. Burn-out ligt op de loer...

Herkenbaar voor jou? Altijd de sterke vrouw, de gene die overal voor zorgt, op wie iedereen kan rekenen? Vind jij ook dat jij moet geven, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je vaak teleurgesteld omdat de waardering niet komt en mensen jou voor lief nemen?

Dan is dit een uitnodiging voor jou om jezelf op de eerste plaats te gaan zetten. Egoïstisch? Onmogelijk in jouw vak? Nee hoor....... Het is echt mogelijk om goed voor jezelf te zorgen en tegelijkertijd verbonden te zijn met de mensen om je heen.

Hoe dan? Gun jezelf een gratis inspiratiesessie. www.GerdaCoacht.nl