Ben jij proactief, een teamplayer, accuraat, daadkachtig, heb je communicatieve vaardigheden op hoog niveau, toon je zelfleiderschap, ben je stressbestendig, doelgericht, vasthoudend en betrokken?

15-01-2019

Gefeliciteerd, je bent een wonder...

Het kan een enorme uitdaging zijn om te voldoen aan alle criteria op de werkvloer en er wordt veel van je gevraagd. De maatstaven voor succes worden steeds groter, hetgeen faalangst en perfectionisme in de hand kan werken. Hoe houd jij je hoofd koel en zorg je te midden van al je pro-activiteit en betrokkenheid dat je je eigen grenzen niet uit het oog verliest? Hoe reageer jij als je merkt dat je door de hoge werkdruk jezelf voorbij loopt en je niet meer de kwaliteit kan leveren die je zou willen en moeten leveren?

Het is belangrijk om te weten waar de werkdruk precies vandaan komt. Het kan te maken hebben met de hoeveelheid werk, de balans werk / privé, maar ook met de angst niet aan de verwachtingen te kunnen voldoen en te falen of de angst voor kritiek van collega's en leidinggevende, waardoor je veel stress ervaart.  Je gaat veel piekeren en je steeds minder op je gemak voelen. Dan is het belangrijk te onderzoeken wat je nodig hebt om met meer plezier en vertrouwen te functioneren. 

Een andere mogelijkheid is dat je het moeilijk vindt om " nee " te zeggen. Wellicht voel je je erg verantwoordelijk en denk je dat je overal moet helpen. Je voelt je zelfs verantwoordelijk voor de dingen waar je helemaal niet verantwoordelijk voor bent... "Nee" zeggen voelt voor jou als moeten toegeven dat je leidinggevende niet alles aan je over kan laten, dat je niet alles kunt doen voor hem / haar, dat je misschien zelfs hulp nodig hebt. Je voelt je niet goed genoeg. Dat zijn je gedachten. Maar kloppen deze gedachten wel?

Ten slotte kan het zijn dat je erg perfectionistisch bent en dat je gaat voor ultieme kwaliteit. Je wilt alleen het beste werk afleveren. Daarom ben je nooit klaar met je werk omdat het altijd beter kan. Delegeren gaat je moeilijk af omdat je moeilijk de controle los kunt laten. Ze kunnen wel zeggen dat je de lat niet zo hoog moet leggen, maar hoe doe je dat? (tip: lees hier mijn blog over perfectionisme)

  1. Merk je dat werkdruk een steeds groter probleem voor je wordt en zou je weer met plezier en ontspannen naar je werk willen gaan? Ik nodig je uit om een gratis kennismakingsgesprek met mij aan te gaan. Zodat je kunt ontdekken hoe ik jou kan helpen en wat jou unieke persoonlijke aanpak hierin is.  https://www.gerdacoacht.nl/