Assertiviteit: als je het moeilijk vindt om zonder gedoe je grenzen aan te geven

13-11-2018

Jouw eigen mening belangrijk maken, opkomen voor jouw belangen, vaak een lastig iets. De ene keer reageer je te heftig, de andere keer ben je wellicht niet duidelijk genoeg. Misschien durf je niet goed een probleem aan de orde te stellen en schuif je het voor je uit. 

Hoe kun je nu assertief zijn op een respectvolle manier, zodat je op een positieve manier duidelijk maakt wat jouw standpunt is, zonder daarbij de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen?

Tip 1: Weet wat je zelf wilt

Een collega vraagt jou om een project over te nemen, waarvan je al weet dat het je veel overwerk gaat kosten. Een vriend vraagt je om morgen naar de kroeg te gaan. Je bent geneigd niet moeilijk te doen, maar....... Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat wil ik eigenlijk?
  • Wat zou goed voor me zijn?
  • Is dit nu belangrijk of zijn er andere zaken die om voorrang vragen?

Pas als je weet wat je wilt, en of het past bij jouw behoeftes, neem je een beslissing. Soms kan het nodig zijn om een time out te nemen, en te zeggen dat je er nog op terug komt, even moet kijken of het gaat lukken.

Tip 2: spreek vanuit de ik-vorm

Je collega vraagt je op de valreep om dat project over te nemen en je merkt dat je geïrriteerd raakt dat hij jou hiermee op dreigt te zadelen. Ga niet in de aanval, maar praat vanuit jezelf. Toon begrip voor zijn probleem, maar zorg voor jezelf: Ik zie dat je het erg druk hebt, maar ik heb al een opdracht waar ik mijn handen vol aan heb, dus ik kan dat project niet van je overnemen. Hou het bij jezelf, wordt niet boos. Door het bij jezelf te houden, voorkom je dat de ander zich aangevallen voelt.

Tip 3: Maak er niet te veel woorden aan vuil

Je hoeft geen uitgebreide verklaring af te leggen als je 'nee' wilt zeggen. Schiet niet in de verdediging, maar zeg kort dat het je nu niet past. Hoe meer woorden en uitleg, hoe groter je het maakt en hoe lastiger het wordt. Een goede vriend begrijpt het echt wel dat je liever vroeg naar bed wilt als je moe bent. Als je een collega uitlegt dat je vandaag niet kan overwerken omdat je zelf al een grote aktielijst hebt, is dat meestal geen probleem.

Tip 4: Assertief zijn voorkomt dat je in een conflict terecht komt.

Je bent duidelijk, schept geen valse verwachtingen, mensen weten waar ze aan toe zijn. Dat is beter dan " ja " zeggen omdat je geen " nee " durft te zeggen. Als je "ja" zegt terwijl je eigenlijk niet wilt, dan brengt dat veel negatieve energie met zich mee. Je gaat ervan balen met het risico dat je kortaf wordt en met grote tegenzin iets doet. Mensen merken dat altijd en dat brengt juist spanningen met zich mee.

Mensen kunnen alleen rekening met je houden als duidelijk bent in wat je wel en niet wilt. .

Tip 5: Verwacht weerstand maar blijf bij je standpunt

Als iemand jou vraagt iets te doen en ze krijgen een nee te horen, dan kunnen mensen soms op je inpraten en toch proberen hun zin te krijgen. Houd hier rekening mee, neem het niet persoonlijk op en blijf bij je standpunt.

Vind je het ondanks deze tips erg lastig om assertief te communiceren? Als coach kan ik jou helpen je assertiviteit te versterken. Je bent van harte welkom om contact met me op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek