Als hij/zij maar gelukkig is...

09-05-2022

In mijn coaching maak ik graag gebruik van het enneagram. Omdat het klopt en heel veel inzicht geeft. Het enneagram gaat uit van grofweg 9 persoonlijkheidstypes, met de daarbij horende kwaliteiten, maar ook valkuilen.

Deze keer behandel ik type 9, de #bemiddelaar, ook wel #vredestichter genoemd.

De vredestichter wil boven alles dat de sfeer goed is. Dat mensen rekening houden met elkaar.  Dat er geen ruzie is, dat het gezellig is, dat mensen wat over hebben voor elkaar, ook al moeten zij daar zelf een stapje voor terugdoen.  De vredestichter heeft oog voor iedereen, en wil graag dat iedereen zich gezien voelt.  Ze wachten op  'toestemming' van anderen, om ook zichzelf eens op de eerste plaats te mogen zetten. Dat doen zi niet zomaar, dat vinden ze al snel egoistisch.  De vredestichter zal nooit iemand opzettelijk voor het hoofd stoten, past zich meestal aan en ziet ook met lede ogen toe hoe anderen zichzelf WEL "schaamteloos' gaan voor wat zij willen.  Als iemand iemand te vaak en te veel misbruik heeft gemaakt van zijn/haar goedheid, dan zal de vredestichter in woede uitbarsten.  Berg je dan maar....

Om te voorkomen dat mensen boos worden op HEN, willen ze veel doen.  Leveren ze ook veel in van zichzelf. 

Ze begrijpen alles en iedereen, kunnen zich goed verplaatsen in anderen, hebben aan een half woord genoeg, zien snel hoe de vlag erbij hangt bij iemand.  En willen vooral: liefde, vriendschap, diepgang. 

En zij denken dat zij dit moeten verdienen. Hierdoor komen ze er pas later achter dat ze veel te veel doen, regelen, zorgen voor een ander.  Is daar iets mis mee? Nou..nee..... Behalve...

Als deze vredestichter zichzelf vergeet.  Want deze vredestichter wil het zo graag goed doen voor anderen, dat hij/zij zelf aan het einde van de rit denkt:  Ik heb veel meer in mijn mars, maar het komt er niet uit.  Niemand die mij ziet, niemand die mij hoort.  Deze vredestichter, die oog heeft voor iedereen,  is sociaal, wil het beste, maar vindt het moeilijk te verkroppen dat 'niemand'  oog en oor heeft voor hem/haar.

Deze vredestichter is namelijk niet gewend om dat wat zij/hij wil, belangrijk te maken.  Hij/zij vindt dat al snel egoistisch.  Wat de vredestichter over het hoofd ziet, is dat niet iedereen zo is als hij(zij).   En dat anderen niet kunnen ruiken wat de vredestichter graag zou willen. ..  Dat is moeilijk te begrijpen voor de vredestichter, die zijn oog altijd heeft op iedereen in zijn omgeving..  "Ik zie iedereen, ik zorg voor iedereen, wie ziet mij? Wie zorgt er voor mij?"   Dit is wat de vredestichter teleurgesteld constateert: ' Ik ga aan mijn begrip voor iedereen 'ten onder'.. 

Lieve vredestichter, jij bent de meest belangeloze persoon ter wereld.  En niet iedereen is zoals jij.  Je weet heel goed wat jij niet wilt, wat jou boos maakt,  wat anderen doen waar jij een hekel aan hebt. 

Maar helaas heb jij op wat anderen doen geen invloed.

Wat jij mag leren is je grenzen aangeven.  "Dit accepteer ik niet!"   Je hoeft niet te tolereren dat mensen je slecht behandelen, je mag hiervan weglopen.  En ten tweede: Je weet vaak beter wat je NIET wilt dan wat je WEL wilt.  Draai het eens om:  'Wat wil JIJ"?   Anderen gaan jouw wensen niet als vanzelf vervullen, dat mag jij zelf gaan leren te doen.  Wie ben jij en wat wil jij?  Deze vragen vinden vredestichters heel moeilijk te beantwoorden. Want ze zijn veel meer gericht op het welbevinden van anderen dan op dat van zichzelf. 

En dan kom je erachter dat je zoveel bezig bent (geweest) met de ander het naar de zin te maken, dat je niet eens weet wat jij zelf nou eigenlijk wilt.

Het is niet egoistisch om je eigen doelen tot prioriteit te maken.  En daarvoor is het nodig dat jij jouw eigen doelen, dat waar jij gelukkig van wordt, dat waar jouw hart sneller van gaat kloppen omdat JIJ daar blij van wordt, dat je dat wilt inzetten en wilt leren kennen.  Hulp bij nodig?  Je bent welkom!!   Klik hier voor meer informatie.