Als je het gevoel hebt dat er meer aan de hand is dan wat er gezegd wordt

18-09-2019

Wat maakt communicatie soms zo ingewikkeld? Soms kun je het gevoel hebben dat er iets in de onderlaag zit. Je voelt dat er meer aan de hand is dan er daadwerkelijk gezegd wordt. Dan blijft er dus voldoende ruimte over om te gissen, zelf in te vullen, of.... kan het ook anders?

Als je voelt dat dingen niet gezegd worden, maar wel een rol spelen, kan dat onzekerheid in de hand werken bij de andere kant. Onzekere mensen reageren ook weer op hun beurt vanuit angst en zo is de negatieve cirkel al snel weer rond en bereikt de communicatie een dieptepunt.

Hoe duidelijk ben je zelf in je communicatie? Het kan zijn dat je je inhoudt, jezelf niet helemaal bloot geeft. Daar kan van alles aan ten grondslag liggen.

Veel mensen vinden het moeilijk om echt duidelijk te zijn. Bang om bot over te komen of te veeleisend te zijn, zeggen ze maar de helft van wat ze willen zeggen. Of ze zijn bang wat mensen ervan vinden dat ze iets misschien niet weten, niet goed kunnen... 

Anderen zijn juist heel direct en zullen je laten weten dat met hen niet te sollen is. Daarbij speelt ook je persoonlijkheid een rol. Ben je assertief en zelfverzekerd, dan is je valkuil dat je de ander omver blaast, al vindt jij dat je gewoon duidelijk bent. Ben je onzeker en twijfel je over wat anderen van je vinden, dan kan het zijn dat je via omwegen je mening geeft of bang bent te veel ruimte in te nemen. Ergens om vragen voor jezelf, jouw mening geven, het geven van feedback kan lastig zijn.

Heb je al heel lang je irritaties opgekropt, dan is de kans groot dat je ineens ontploft en mensen verbouwereerd achter laat.

En hoe zit het met het meekrijgen van je team, het vragen van hulp als het nodig is, hoe ga je het gesprek aan als je het ergens niet mee eens bent?

Interessante vragen. Vaak zijn we zo gewend om ons op een bepaalde manier te gedragen dat we er niet eens meer bij stil staan dat er zo veel winst te behalen valt als je het anders doet. Tenzij je tegen jezelf aanloopt. Communicatie is de sleutel in heel veel situaties die niet lekker lopen.

Wat herken jij? Waar zou jij verandering in willen aanbrengen?

Zelf heb ik geleerd om een vertaalslag te maken. In plaats van te mopperen over wat ik niet wil, ga ik nadenken over wat ik dan wel zou willen. En op basis daarvan het gesprek aangaan. Heb jij hier hulp bij nodig? Je bent welkom!