Het Enneagram geeft haarfijn weer hoe personen reageren bij dreigende onenigheid en het aangeven van grenzen. Dat komt omdat het Enneagram uitgaat van ieders drijfveren. Hoe reageert ieder type als afspraken niet nagekomen worden?

Mona is erg gevoelig voor de gevoelens van anderen. Ze heeft veel interesse in de mensen om haar heen. Nog voor mensen het zelf in de gaten hebben, ziet zij al wat ze nodig hebben, ook al ziet zij iemand voor het eerst. Ze ziet hun pijn en verdriet en soms is dat ook lastig voor haar. Want ze wil...

Vandaag trapte ik weer in een oude valkuil. Mijzelf vergelijken met anderen die het beter voor elkaar lijken te hebben dan ik. Wat kun je je dan slecht voelen... Op mijn coach-opleiding noemden we dat "de ik - min " positie. Of te wel... ik ben minder dan jij, jij bent meer dan ik.

Sociale leidinggevenden met oog voor ieders kwaliteiten en belangen zijn fijne leiders. Ze luisteren goed en kunnen anderen het gevoel geven geaccepteerd te zijn. Hun valkuil is dat ze bij beslissingen alle gezichtspunten mee willen nemen, conflict willen vermijden en geen fouten willen maken. Als je dan te maken krijgt met tegengestelde belangen...

Bijna niemand is altijd optimaal in balans. We hebben allemaal onze mindere momenten waardoor we op een bepaalde manier op elkaar reageren. Zelfs al ben je nog zo'n sterke persoonlijkheid, ook dan..... Want wie loopt er nou nooit tegen andere mensen aan? Soms kan je daar best veel last van hebben.

Ik houd van perfectionisten, hoewel ze af en toe gek van zichzelf worden omdat ze niet kunnen ophouden met piekeren, niet tot rust kunnen komen en de controle niet los kunnen laten.